Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Mentale gezondheid 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

De zijn de opvallende verschillen tussen verliefde pre-pubers en pubers

Je pre-puber is verliefd op een klasgenoot en hij of zij komt dat trots vertellen. Ze hebben verkering met een vriendje of vriendinnetje en dat mag iedereen weten. Verliefde pubers zullen misschien niet zo snel komen vertellen aan je dat ze een vriendje of vriendinnetje hebben. Ook al verschilt dat natuurlijk per kind.

Ook de verliefdheid tussen pre-puber en pubers verschilt nogal. Maar een ding is zeker: verliefdheid kan in beide leeftijdsfasen een heftig gevoel zijn.

Verliefde pre-pubers en pubers

Er zit soms maar een jaar verschil tussen een pre-puber (10-12 jaar) en een puber (vanaf 11-13 jaar), maar het verschil in verliefdheid tussen pre-pubers en pubers is wel erg groot. Zo kunnen kinderen van een jaar of 9 wel al verliefd worden en ‘verkering’ krijgen, maar veel meer dan samen spelen en af en toe elkaars hand vasthouden zit er niet in. Bij 10 tot 12 jarigen kan een verliefdheid best heftig zijn, maar het draait vooral om ‘cool’ zijn: verkering hebben met een populair kind is cool. Helaas kan het ook zo zijn dat verkering hebben juist zorgt voor gepest, bijvoorbeeld bij kindjes die niet zo goed in de groep liggen.

Probeer in gesprek te blijven met je pre-puber, en neem zijn gevoelens altijd serieus. Niets is zo erg als je heftige verliefdheidsgevoelens niet serieus genomen worden door degene die je het meest vertrouwd.

Hormonen

Een puber die verliefd is, voelt vooral heel veel. De hormonen gieren bij je verliefde puber door zijn of haar lichaam en verliefdheid komt dan ook vaak voor bij je puber. De geslachtsontwikkeling is in volle gang en daardoor komt dopamine vrij. Is je puber verliefd, dan gaat dit daardoor dan ook verder dan handjes vasthouden. De interesse in zoenen is een stuk groter bij je 14-jarige en ook seksualiteit is iets wat op deze leeftijd heel interessant is.

Je puber vertelt je misschien niet dat hij of zij verliefd is, maar je kan het wel merken: je kind is onrustig, zit misschien veel te appen, kan minder goed slapen en eten. En die hormonen maken de boel nog erger. Probeer rustig het gesprek aan te gaan met je puber, zodat hij kan omgaan met zijn verliefde gevoelens, seksuele gevoelens en misschien uiteindelijk met teleurstelling, want ook dat hoort helaas bij verliefdheid.

Verliefde meisjes: 5 meisjes vertellen over vriendjes en verliefd zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.