Sophie Nortier
Sophie Nortier Opvoeden 11 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Stress bij tienermeisjes leidt vaker tot angststoornissen. Hoe help je je dochter hierbij?

Uit onderzoek van Harvard blijkt dat er steeds meer jongeren worden gediagnostiseerd met een angststoornis. Faalangst en prestatiedruk zijn hiervoor vaak de oorzaak.

Meer angststoornissen onder meisjes

Het onderzoek laat zien één op de drie(!) tieners met een angststoornis rondloopt. Met name meisjes zijn hiervoor gevoelig. Jongens stellen zich namelijk vaak nonchalanter op, terwijl meisjes veel meer druk ervaren. Zij zijn bijvoorbeeld bezorgd over hun prestaties en zijn vatbaarder voor vermoeidheid en depressies.

Eerder volwassen

Meisjes hebben vaker dan jongens de drang om te voldoen aan verwachtingen van anderen, zoals hun ouders en leerkrachten. Daarnaast worden meisjes vaak al op veel jongere leeftijd volwassener benaderd. Dit laatste komt doordat zij al vroeger in de pubertijd terecht komen en dan vaak ouder overkomen. Maar dat ze er zo uitzien, betekent niet direct dat ze zich van binnen ook al meer volwassen voelen. Hun verantwoordelijkheidsgevoel kan dan problemen opleveren.

Het boek

Lisa Damour is klinisch psycholoog en heeft hierover het boek ‘Onder druk – Zo help je je dochter bij prestatiedruk en faalangst’ geschreven. In dit boek gaat ze dieper in op de omstandigheden waar meisjes mee te maken krijgen. Zoals thuis, op school, in de maatschappij. Maar ook in de omgang met andere meisjes, met jongens en bij het ontdekken van hun seksuele identiteit.

Daarnaast legt ze meer uit over de toename van druk en angststoornissen bij meisjes. Ze gaat in op wat stress nou precies is. Maar ook dat dit niet altijd alleen maar negatief hoeft te zijn. Je kunt het namelijk ook positief inzetten.

Hoe kun je je dochter helpen

Om haar nu alles uit handen te nemen is natuurlijk niet de oplossing. Om je dochter echt te helpen kun je haar beter leren omgaan met stress. Damour geeft hier ook meer uitleg over in het boek Onder druk – Zo help je je dochter bij prestatiedruk en faalangst.

Lees ook: Kinderen en stress: opgroeien in een maatschappij met heel veel prikkels

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.