Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 23 mrt 2022
Leestijd: 4 minuten

Creatief met kids: 12x knutselen met dingen uit de natuur of eigen tuin

Het weer is heerlijk buiten, en dat betekent: spelen in de tuin! Laat je in de natuur nou de mooiste dingen vinden om heerlijk mee te knutselen.

Neem je kind daarom even mee op een zoektocht door de natuur, of dit nou je tuin is of het grasveldje om de hoek. Zorg ervoor dat je een mandje of tas bij je hebt en verzamel hierin al jullie vondsten: van stenen tot takken, bloemen en veertjes. Daar kan je thuis namelijk samen de mooiste dingen knutselen met alles uit de natuur.

Knutselen met dingen uit de natuur

Wat gaan jullie vandaag maken?

 1. Blaadjesdieren

Wat heb je nodig: blaadjes in alle soorten en maten, papier, eventueel een schaar en lijm.

Hoe maak je het: leg de blaadjes zo neer dat het dieren lijken, knip ze een beetje bij of maak van alle blaadjes één dier, zoals een egeltje. Plak de blaadjes op papier tot een kunstwerkje.

 1. Stenen kunstwerkjes

Wat heb je nodig: stenen, verf en kwasten.

Hoe maak je het: verzamel stenen in alle formaten en was en droog ze vervolgens goed. En nu: verven maar! Wees creatief en maak de mooiste kunstwerken van je steentjes.

 1. Eikeltjes

Wat heb je nodig: eikeltjes of andere zaden of vruchten van een boom, prikkertjes en een schaar.

Hoe maak je het: ga op zoek naar eikeltjes of andere vruchten en zaden en maak daar de leukste poppetjes of dieren van. Je zet ze met kleine prikkertjes gemakkelijk aan elkaar.

 1. Goudblad

Wat heb je nodig: goudgekleurde verf, kwast, blaadjes, fotolijst.

Hoe maak je het: gebruik de allermooiste bladeren die je kon vinden, maak ze schoon en laat goed drogen. Schilder ze vervolgens goud en laat weer goed drogen. Daarna kan je de bladeren gaan inlijsten en een mooi plekje zoeken op de muur om je kunstwerkjes op te hangen.

 1. Bloemenkunst in klei

Wat heb je nodig: zelfdrogende klei, bloemen, schaar.

Hoe maak je het: zoek de mooiste bloemen uit en knip het steeltje er bijna helemaal af. Maak daarna met zelfdrogende klei mooie vormpjes, zoals een cirkel, hart of ovaal. Druk de bloemen hierin tot je een paar kunstwerkjes hebt en laat de klei een paar dagen drogen.

 1. Bloemenkunstwerkjes

Wat heb je nodig: bloemen, papier of karton, lijm, schaar.

Hoe maak je het: kies de bloemen uit waarmee je een kunstwerk wilt maken en leg ze op een stuk papier of karton. Ben je tevreden? Lijm ze dan vast tot je een vrolijk bloemenkunstwerk hebt.

 1. Natuurlijk kroontje of een bloemenkrans

Wat heb je nodig: bloemen, takken of veren, karton, lijm, schaar, meetlint.

Hoe maak je het: meet de omtrek van je hoofd op met het meetlint en knip een strook karton iets langer dan die lengte uit. Plak de uiteindes aan elkaar zodat je een ‘kroon’ hebt. Versier je kroon nu met dingen uit de natuur, zoals takjes, veren, bloemen en alles wat je nog meer hebt kunnen vinden. Een bloemenkrans maak je op dezelfde manier, maar dan met alleen maar bloemen.

 1. Abstract kunstwerk van takjes

Wat heb je nodig: takken in alle soorten en maten, kwasten, verf, lijm

Hoe maak je het: maak een abstract kunstwerk door de takken neer te leggen op een manier die jij mooi vindt. Lijm ze aan elkaar en geef ze een mooie kleur met verf. Je kan ook eerst alle takken een andere kleur geven en daarna je kunstwerk in elkaar zetten.

 1. Maak letters van takjes

Wat heb je nodig: takjes, lijm, eventueel zelfdrogende klei.

Hoe maak je het: verzamel zoveel mogelijk kleine takjes en maak er de letters van je naam mee. Met lijm bevestig je de takjes aan elkaar en steek ze daarna rechtop in blokjes zelfdrogende klei, zodat je je eigen naam daarna ergens neer kan zetten.

 1. Hutje van takken

Wat heb je nodig: takjes, stuk stof, touw.

Hoe maak je het: ga de tuin in op zoek naar stevige takjes. Zet ze zo tegen elkaar aan dat je een klein hutje kan bouwen, bijvoorbeeld voor je lievelingsknuffel. Maak de takken aan elkaar vast met touw en span er eventueel een doek overheen voor een knusse hut of tipi-tent.

 1. Spinnenwebben van takjes

Wat heb je nodig: takken, steentjes, lijm en touw.

Hoe maak je het: maak webjes van de takken en het touw en spinnen van de steentje en kleinere takjes voor de pootjes. Wie laat jij schrikken met je spin in z’n web?

 1. Muurhanger

Wat heb je nodig: touw, eventueel ijzerdraad, al het moois uit de tuin of het park

Hoe maak je het: maak een hanger van touw en/of ijzerdraad en hang daar al je vondsten aan. Bloemen drogen uiteindelijk op en dan heb je een prachtige hanger voor aan de muur!

https://www.jmouders.nl/lente-knutselen-met-deze-handige-hack-kan-jouw-kind-makkelijk-bloemen-verven/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.