Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 11 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

To do in de herfstvakantie: 7x knutselen met dingen uit de natuur

De herfstvakantie komt er weer aan, de kids zijn even lekker vrij van school en misschien kan je zelf ook genieten van een paar vrije dagen. Hopelijk is het mooi weer en kunnen jullie er lekker op uit voor een frisse boswandeling. Zo kun je samen op zoek naar de mooiste schatten van de herfst om er daarna heerlijk mee te knutselen.

Vergeet niet een tas of mandje mee te nemen voor de mooiste schatten die jullie vinden in de natuur.

Knutselen in de herfst

Denk aan kastanjes, eikeltjes (met hoedje), gevallen bladeren in verschillende kleuren, mooie takjes en dennenappels. Neem alles mee naar huis, laat eventueel goed drogen en laat je kinderen er samen met jou de mooiste knutsels van maken.

1. Paddenstoelen van eikeltjes en kastanjes

Met een beetje lijm, zelfdrogende klei en eventueel verf maak je de leukste paddenstoeltjes zelf. Zet eikeltjes rechtop in een plakje klei zodat ze blijven staan en lijm er een kastanje als hoedje bovenop. Je kan hiervoor ook weer een laagje klei gebruiken, in plaats van lijm. Verf stippen op de bovenkant van de kastanjes of laat ze zo.

2. Stempelen met bladeren

Verf een kant van het blad en een deel van het steeltje in je lievelingskleur en stempel deze op een groot vel papier. Het mooie hiervan is dat je de nerven van de bladeren zo heel goed kan bekijken!

3. Dieren van bladeren

Van verschillende soorten bladeren kan je de liefste dieren maken door ze in een bepaalde vorm op papier te plakken. Kijk eens op Pinterest voor inspiratie of gebruik je eigen fantasie.

4. Slakjes van kastanjes

Heel simpel, maar oh zo leuk: maak slakjes van kastanjes. Voor het lijfje gebruik je klei en daarop zet je de kastanje als huisje. Vorm het lijfje zo, dat er een slakje ontstaat. Geef ze voelsprieten en eventueel een gezichtje en klaar ben je. Trouwens, met klei en kastanjes kan je nog veel meer dieren maken: probeer eens een beer of een leeuw.

5. Goud en glitters

Goud en glitters passen perfect bij de herfst en de feestdagen die eraan zitten te komen. Schilder dan ook al jullie vondsten goud of versier ze met glitters en maak er mooie kransen van, of een mobiel van bladeren. Of losse hangers die je later ook nog in de kerstboom kunt hangen.

6. Herfstpoppetjes

Verzamel zoveel mogelijk gevallen bladeren en stapel ze op van groot (onderaan) tot steeds kleiner (bovenaan): dit is het lijfje van je herfstpoppetje. Rijg er van onderen tot aan boven een draad door met een scherpe naald en knoop de bladeren op die manier vast. Leg er een eikeltje bovenop, dit is het hoofdje. Teken er een gezichtje op en verf eventueel het hoedje in een herfstkleur. Voor extra versteviging kan je het poppetje op een blokje klei bevestigen, zo blijft ‘ie goed staan.

7. Een kijkdoos maken

Maak diertjes, bomen en paddenstoelen van kastanjes, eikeltjes en dennenappels en leg bladeren in de kijkdoos. Zo maak je een heel dierenbos. Leg er kleine lampjes in (die niet heet worden) en tover de doos in een prachtige herfstige kijkdoos.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.