Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Kleuter 10 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Tips voor de eerste keer fietsen zonder zijwieltjes

Waar het ene kind zo op de fiets wegrijdt, heeft het andere kind net iets meer tijd en hulp nodig om te leren fietsen. Als je merkt dat je kind eraan toe is, dan kun je de zijwieltjes van de fiets afhalen en het zonder dit hulpmiddel proberen. Hoe pak je dit aan zodat het een succes wordt? Hieronder geven we handige tips.

Onze kinderen leren fietsen met vallen en opstaan, letterlijk.

Voorbereiding leren fietsen zonder zijwieltjes

Het moment waarop kinderen leren fietsen zonder zijwieltjes is voor elk kind anders. De één rijdt op driejarige leeftijd zo weg en de ander leert pas fietsen als hij of zij zeven jaar is. Wanneer je kind zonder zijwieltjes gaat fietsen, dan moet je op een paar dingen letten. Zorg voor een fiets op de juiste maat waarbij de knieën het stuur niet raken. Ook moeten de voeten de grond goed kunnen raken. Hiermee voorkom je vervelende valpartijen.

Uitkiezen omgeving om te fietsen

Wanneer je kind voor het eerst zonder zijwieltjes gaat fietsen, dan is het verstandig om een rustige omgeving uit te kiezen waar veel ruimte en weinig verkeer is, bijvoorbeeld een binnenplaats of een plein. Zo kun je je goed op je kind focussen en hoef je je geen zorgen te maken over de veiligheid. Zorg ook dat de ondergrond stabiel is zodat de fiets niet wegzakt.

Stappenplan leren fietsen zonder zijwieltjes

Wil je je kind veilig en goed leren fietsen? Volg dan deze drie stappen.

1. Start met één trapper

Wanneer je kind graag zonder zijwieltjes wil leren fietsen, maar het toch spannend vindt, dan kan het beginnen om met één trapper te leren fietsen. De andere voet houdt je kind op de grond en loopt daar als het ware mee. Wissel de voeten regelmatig af. Zo verbetert het evenwicht en krijgt je kind meer vertrouwen in de fiets en het fietsen zonder zijwieltjes.

2. Vasthouden en meerennen

Laat je kind trappen met twee trappers terwijl jij de bagagedrager of het zadel aan de achterkant vasthoudt en meerent. Hou niet je kind zelf vast, want daardoor zal het eerder zijn balans verliezen en vallen. Merk je dat je kind goed bezig is? Dan kun je onder het rennen af en toe de bagagedrager of de achterkant van het zadel even loslaten. Je zal zien dat je kind steeds langere stukken kan fietsen zonder hulp van jou.

3. Leren remmen

Naast het fietsen is het ook belangrijk om je kind te leren remmen. Dit is wel zo veilig voor in het verkeer. Leer je kind de terugtraprem of de handrem te gebruiken. Vertel je kind dat als de fiets stopt, hij of zij de voeten van de trappers moet halen en op de grond moet zetten. Hierdoor voorkom je een vervelende valpartij.

https://www.jmouders.nl/hoe-een-kind-een-pop-vasthoudt-zegt-iets-over-zijn-sociale-vaardigheid/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.