Laura Saija
Laura Saija Persoonlijke verhalen 26 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

Eline (38): ‘Ik zie elk jaar op tegen Koningsdag met de kinderen’

Voor veel mensen is Koningsdag een van de leukste feestdagen van het jaar, maar voor Eline (38) is dat anders. Elk jaar ziet ze weer op tegen Koningsdag met haar kinderen. Het lawaai, de drukte, en de hoeveelheid afval na afloop zorgen ervoor dat Eline zich compleet uitgeput voelt.

“Elk jaar begin ik al weken van tevoren tegen Koningsdag op te zien, ik heb er gewoon helemaal geen zin in”, vertelt Eline aan J/M Ouders.

Koningsdag

“Al sinds de kinderen klein zijn, zie ik eigenlijk elk jaar op tegen Koningsdag. Ik snap dat anderen het een leuke dag vinden, maar voor mij is het veel te druk. Weken van tevoren vragen vrienden al wat ik met Koningsdag wil doen en ons hele dorp staat op de vrijmarkt en doet mee met de Koningsspelen.

Onze kinderen Joep (9) en Ben (7) vinden het fantastisch. Ik voel me daarom ook verplicht om er voor de kinderen elk jaar een feest van te maken. Ze verkopen hun spulletjes op een kleedje en met het geld dat ze verdienen struinen ze de vrijmarkt af voor nieuwe spulletjes. Drie keer raden wie dit allemaal mag voorbereiden en wie er uiteindelijk bij dat kleedje zit. Ik dus. Ook baal ik altijd van de troep die ze meenemen naar huis.

Verplichting

Daarna gaan ze naar het sportveld om allerlei activiteiten en spelletjes te doen. Ik moet mee, want ze zijn nog net te jong om alles alleen te doen. Zo lang wil ik ze ook niet alleen laten, want het zijn wilde jongens. Stel er valt iemand van het springkussen af of er gebeurt iets anders. Ik sta dus de hele dag alles in goede banen te leiden daar op dat sportveld.

Ook mijn man Erik vindt het fantastisch om de hele dag bezig te zijn op Koningsdag. Samen met zijn vrienden organiseert hij van alles op het sportveld en gaan ze flink aan de drank in de kantine. Iedereen die ik ken gaat er heen, ik voel daarom een enorme sociale druk om ook mee te doen.

Geen zin

Elk jaar begin ik al weken van tevoren tegen Koningsdag op te zien, ik heb er gewoon helemaal geen zin in. De dagen na Koningsdag ben ik altijd compleet overprikkeld en kan ik dagenlang niets meer doen. De drukte van de vrijmarkt, de spelletjes, de feestgangers het blijft door mijn hoofd galmen.

Ik had mezelf voorgenomen om dit jaar ‘nee’ te zeggen en niet mee te doen met Koningsdag. Toch ben ik weer bezweken onder de sociale druk. Mijn man Erik vindt ook dat ik me erover heen moet zetten en gewoon gezellig moet gaan doen.

Thuisblijven

Hopelijk hoef ik over een paar jaar niet meer mee voor de kinderen. Dan blijf ik gewoon de hele dag thuis tot alle gekte voorbij is.”

10x originele én kindvriendelijke vrijmarkt kraampjes voor Koningsdag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.