Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 27 apr 2023
Leestijd: 2 minuten

6x op deze manieren krijg jij een hecht gezin

Hoe creëer je een hechte en warme familieband? Natuurlijk wil je als ouder dat het hele gezin ook gráág tijd met elkaar doorbrengt, en niet dat het een ‘moetje’ is. Soms is dat makkelijker gezegd dan gedaan, maar het antwoord ligt ‘simpelweg’ in de basis: een stevig fundament dat jou op weg helpt naar een hecht gezin.

Een hecht gezin creëren

En dat stevige fundament bouw je zo:

1. Creëer een familie identiteit

Wat vinden jullie als gezin állemaal leuk om te doen? Zijn jullie gek op spelletjes, voetbal of muziek? Dan is die gemeenschappelijke interesse niet alleen het perfecte uitgangspunt om over te praten, maar juist ook om samen als gezin deze activiteit te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan een spelletjesavond of ga met z’n allen een potje voetballen.

2. Probeer zo vaak mogelijk samen te eten

Vergeet dat eten op de bank met de tv aan, maar ga sámen aan tafel. Doordat je niet wordt afgeleid door de tv, zijn jullie sneller geneigd om met elkaar te praten. Laat iedereen vertellen wat hij heeft meegemaakt die dag of bespreek jullie plannen voor de komende tijd.

3. Haal plezier uit iedere situatie

Ben je de was aan het opvouwen? Wat dacht je van een sokkengevecht? Maken jullie een lange rit met de auto? Draai het volume van de radio een tandje hoger en zing samen uit volle borst mee met de liedjes. Wat je ook aan het doen bent, er is altijd tijd voor familietijd!

4. Steek energie in elkaars interesses

Vind de één de muzieksmaak van de ander verschrikkelijk? Dat kan, maar iedereen heeft zo z’n voorkeur. Probeer juist toch energie te steken in de interesses van elkaar. Dat zorgt er namelijk voor dat jullie elkaar als gezinsleden vertrouwen. En dat vertrouwen zorgt weer voor een boel voordelen: het wordt makkelijker om elkaar te begrijpen en elkaar ook ín vertrouwen te nemen.

5. Houd de toon en sfeer in huis positief

Er razen natuurlijk een hoop emoties door een huis met verschillende gezinsleden. Het is belangrijk om in de gaten te houden en op te merken wanneer dit de negatieve kant opgaat. Stel bijvoorbeeld regels op die gaan over de manier waarop jullie met elkaar omgaan: niet schreeuwen op een negatieve toon (je mag natuurlijk best luid zijn), wees respectvol en laat elkaar uitpraten.

6. Creëer tradities en rituelen

Tradities en rituelen zijn heel waardevol voor een gezin. Tradities geven jullie als gezin iets om naar uit te kijken en geven het gezin een eigen identiteit. Rituelen zorgen juist weer voor rust en regelmaat.

Zo maak je de band tussen je kinderen (nog) sterker en liefdevoller

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.