Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 6 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je de band tussen je kinderen (nog) sterker en liefdevoller

Iedere ouder droomt van een liefdevolle band tussen zijn of haar kinderen. Het is namelijk hartverwarmend om te zien dat je kroost – op een aantal kibbelpartijen na – van elkaars gezelschap geniet. Er zijn gelukkig meerdere manieren waarop je als ouder de band tussen je kinderen (nog meer) kan versterken.

5 manieren om de band tussen je kinderen te versterken

1. Versterk de band tussen je kinderen door ze niet met elkaar te vergelijken

Het is belangrijk om je kinderen nooit met elkaar te vergelijken – of het nu bewust of onbewust gebeurt. Het is zelfs oneerlijk om dit te doen, want je kinderen zijn ieder uniek.

Dus: zeg bijvoorbeeld nóóit: ‘Waarom kan je niet net zo goed luisteren als je broer of zus?’ Als je je kinderen met elkaar gaat vergelijken, stook je juist het vuur tussen hen op. Er kan op deze manier snel rivaliteit ontstaan…

6x tips om broers en zussen minder ruzie te laten maken

2. Laat je kinderen ook genoeg tijd zónder elkaar doorbrengen

Er ontstaan veel sneller ruzies als je continu op elkaars lip zit. Dat is in principe in iedere relatie het geval, dus óók bij broers en zussen.

Het is goed voor de band tussen je kinderen om af en toe even tijd zonder elkaar door te brengen – door bijvoorbeeld bij een vriendje te spelen. Als je kinderen elkaar aan het einde van de dag weer zien, zullen ze elkaars gezelschap weer extra waarderen.

3. Geef je kinderen de kans om hun problemen samen op te lossen

Luisteren naar de kibbelpartijen van je kinderen is géén pretje. Het kan namelijk voelen alsof je midden in een kippenhok zit. Het is – ondanks alles – tóch beter om de ruzies zo nu en dan te laten gaan, want op deze manier leren je kinderen om hun eigen problemen op te lossen.

En weet je wat bovendien het pluspunt hiervan is? Als je geen scheidsrechter speelt bij de conflicten van je kroost, kan je ook niet beschuldig worden van het feit dat je een lievelingetje zou hebben.

https://www.jmouders.nl/kind-wordt-gepest-door-broer-of-zus-psychologie/

4. Versterk de band tussen je kinderen met familietradities

Je moet het belang van familietradities niet onderschatten. Door tradities maakt je gezin herinneringen die jullie voor de rest van jullie leven met elkaar verbinden – zo ook de kinderen. ‘Weet je nog toen?’

Het is overigens nóóit te laat om familietradities te introduceren. Laat dit het moment zijn: breng iedere vakantie een bezoekje aan de bioscoop of bak iedere zondagochtend croissantjes.

5. Geef je kinderen gezamenlijke taken in en rondom het huis

Een andere manier om de band tussen je kinderen te versterken is door hen gezamenlijke taken in en rondom het huis te geven. Ze kunnen bijvoorbeeld samen de tuin aanvegen, de afwas doen of de hond uitlaten.

Op deze manier hoeven de kinderen ook niet te discussiëren over de taakverdeling in huis, want ze moeten allebei hetzelfde doen. En weet je wat? De huishoudelijke klusjes worden een stuk minder vervelend als je het gewoon samen kan doen…

Deze lessen leren broertjes en zusjes die een kamer delen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.