Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Vrije Tijd 7 mrt 2021
Leestijd: 3 minuten

Wat is Roblox? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Als je kinderen hebt op de basisschool dan heb je er ongetwijfeld over gehoord: Roblox. De immens populaire game, wordt door veel kinderen en tieners gespeeld en is een regelrechte hit. Alleen wat is het eigenlijk voor een spel? Waar moet je als ouder op letten? En voor welke leeftijd is Roblox geschikt? Wij vertellen je er alles over.

Wat is Roblox?

Om maar meteen iets uit de weg te ruimen. Roblox is niet echt een spel, het is meer een verzamelplek voor heel veel spelletjes bij elkaar. Je kunt hier dus wel games spelen,maar je kunt ze ook zelf bouwen en je kunt met elkaar chatten.Op het platform vind je echt miljoenen (door spelers gemaakte) spellen. Dat zijn spellen gemaakt door kinderen maar ook spellen gemaakt door volwassenen. Naast het spelen van de games is het chatten een belangrijk onderdeel van Roblox.

Hoe speel je het?

Hoe je een game in Roblox speelt is niet altijd hetzelfde, omdat er dus veel verschillende games te vinden zijn. De games zijn wel onderverdeeld in verschillende categorieën. Zo heb je ‘escape games’, die eigenlijk vergelijkbaar zijn met een escape room maar dan digitaal. Maar je hebt ook spellen die lijken op Minecraft, of spellen waarin je dieren moet verzorgen. Het aanbod is dus heel divers en ook heel groot.

Alle games speel je met je eigen poppetje (avatar), die je helemaal zelf kunt ontwerpen en aankleden. Maar bijna alle kleding en accessoires voor je avatar kosten geld. Die kunnen gekocht worden met Robux, de virtuele munteenheid binnen Roblox. Natuurlijk moet je dan eerst die Robux aanschaffen met écht geld.

Wat is Brawl Stars? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Voor welke leeftijd is Roblox?

Dat is lastig te zeggen. De officiële PEGI leeftijd is 7 jaar en ouder. Maar dat is gebaseerd op de basis-app van Roblox en een aantal voorbeeldspellen. Niet representatief dus voor het hele platform, omdat alle spellen door spelers worden gemaakt en niet al die spellen individueel zijn beoordeeld. Je kinderen kunnen er dus games tegenkomen met geweld en horrorelementen.

Daarnaast speelt de chatfunctie in Roblox een grote rol. Kinderen onder de dertien kunnen alleen met vrienden chatten en Roblox filtert automatisch scheldwoorden eruit. Wat de app op deze manier redelijk veilig maakt. Kinderen ouder dan dertien kunnen echter met iedereen, dus ook met vreemden, chatten.

Wat is Fortnite? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Aandachtspunten voor jou als ouder

  • Omdat er binnen Roblox zoveel verschillende games zijn weet je nooit precies wat je kind speelt. Maar daarom bijvoorbeeld de afspraak dat Roblox alleen in de huiskamer gespeeld mag worden zodat je een oogje in het zeil kunt houden.
  • Kinderen onder de dertien worden soms vrienden met vreemden, omdat die bijvoorbeeld een gave game hebben gemaakt. Maar op die manier kan die vreemde (zodra ze vrienden zijn) ook met je kind chatten. Een oplossing is om de chatfunctie helemaal uit te schakelen. Je kind kan dan dus ook niet meer met vrienden chatten.
  • Je kunt dus in Roblox dingen kopen zoals kleding voor je avatar, zorg daarom altijd dat je kind niet zonder bevestiging van jou aankopen kan doen.
  • Bespreek altijd met je kind de regels voor het chatten in een game. De waarschijnlijk belangrijkste regel is wel: deel geen privé gegevens. Leer je kind goed dat ook dingen zoals je naam, leeftijd, woonplaats, school en social media daar bij horen.

Wil je meer weten over andere populaire games? Lees het in onze gamegids voor ouders!

Wat is Among Us? Alles wat je als ouder wil weten over deze game

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

DigitaalopvoedenKijkwijzer

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.