Laura Saija
Laura Saija Opvoeden 30 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Kosteloos een advocaat voor ouders die gezag dreigen te verliezen

Vanaf aankomend jaar kunnen ouders die het gezag over hun kind kwijt dreigen te raken, kosteloos een advocaat krijgen. Minister Weerwind (Rechtsbescherming) kondigde deze maatregel aan in een brief.

De maatregel is een reactie op een kritisch onderzoek over de jeugdbescherming dat deze zomer naar buiten is gekomen, meldt NOS.

Rechtsbescherming

In dit onderzoek kwam naar voren dat de overheid ernstig tekortschiet bij de bescherming van de kwetsbaarste kinderen in Nederland. De maatregel om kosteloos een advocaat in arm te kunnen nemen, verbetert de rechtsbescherming van ouders en kinderen bij zaken die ingrijpend zijn in het gezinsleven.

Alhoewel ouders nu al gedeeltelijk een vergoeding voor een advocaat kunnen krijgen wanneer ze met gezagsbeëindiging te maken krijgen, wordt daar regelmatig geen gebruik van gemaakt. Jeugdrechtadvocaten gaan daarom actief ouders benaderen.

Ingrijpende maatregel

De Raad voor de Kinderbescherming is positief over de nieuwe regeling. “Het beëindigen van het gezag van ouders is een zeer ingrijpende maatregel”, zo zegt Herke Elbers, directeur van de Raad voor de Kinderbescherming. “Bij zulke ingrijpende zaken is het erg belangrijk dat de belangen van ouders goed vertegenwoordigd worden. Een advocaat kan daar een bijdrage aan leveren.”

Uithuisplaatsing

Een uithuisplaatsing kan vrijwillig of gedwongen plaatsvinden. Een uit huis geplaatst kind verblijft ergens anders dan bij zijn eigen gezin. Dit kan in een pleeggezin, gezinshuis of residentiële instelling.

Hoeveel kinderen er jaarlijks uit huis geplaatst worden, is niet bekend. Volgens het Nederlands Jeugdinstituut  wordt dit niet exact bijgehouden. Wel is bekend dat in 2020 op enig moment 42.470 kinderen zich in jeugdhulp met verblijf bevonden. Dat kan pleegzorg zijn, een gezinshuis, een residentiele instelling, maar ook overnachting in een logeerhuis in het weekend. Bij deze kinderen gaat het echter niet altijd om een uithuisplaatsing.

De ouders, pleegouders en het kind zelf kunnen een verzoek indien om de uithuisplaatsing te beëindigen. Als een kind acuut gevaar loopt en uithuisplaatsing snel moet gebeuren, verzoekt de Raad voor de Kinderbescherming de kinderrechter om voorlopige ondertoezichtstelling. Deze duurt maximaal drie maanden.

De 9 opvoedfouten die elke ouder maakt, ook al doe je nog zo je best

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.