Redactie
Redactie Puber 15 sep 2021
Leestijd: 1 minuut

Krijgt mijn dochtertje al borsten? Ze is 9!

antwoordAls ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: mijn dochter van 9 klaagt over pijn bij haar tepels. Krijgt ze al borsten?

De vraag

Ons dochtertje van 9 klaagt de laatste tijd over pijn bij haar tepels. Er lijkt ook sprake van enige zwelling, bij de ene tepel meer dan bij de andere. Komt ze nu in de puberteit? We vinden haar daar eigenlijk behoorlijk jong voor.

Het advies

Huisarts Leontine Westenberg:
Onder de tepel zit zowel bij jongens als bij meisjes een groeischijfje. In de babytijd zie je vaak dat de borsten wat gezwollen kunnen zijn omdat de groeischijfjes onder invloed van hormonen wat kunnen zwellen. Na enkele weken is dit meestal voorbij en zijn de borsten weer vlak. Tijdens of vlak voor de pubertijd kunnen de borsten weer onder invloed van hormonen gaan zwellen. De zwelling van de groeischijf kan enkel- of dubbelzijdig zijn en is vaak erg gevoelig (bv bij buikligging of sporten). Het houdt meestal enkele maanden aan maar in sommige gevallen kan het ook enkele jaren duren.
Vaak neemt de zwelling vanzelf weer af, het kan echter ook de start betekenen van de echte borstgroei.

Het feit dat jouw dochter op deze leeftijd klachten van de borsten heeft hoeft niet per se te betekenen dat ze vroeg in de puberteit zal zijn, er kunnen nog jaren tussen zitten voordat ze gaat menstrueren en er secundaire geslachtskenmerken zullen gaan optreden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.