Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Scheiden 15 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Marina: ‘We zijn gescheiden, maar delen het huis. Birdnesting bevalt ons prima!’

‘Ben je al verhuisd?’, vragen mensen vaak al snel als ze horen dat ik gescheiden ben. Nee, zeg ik dan, ik woon nog steeds in hetzelfde huis. En mijn ex ook. Alleen wonen we er niet meer tegelijkertijd. We doen aan birdnesting.

Onze kinderen wonen continu in ons huis, wij wonen om en om bij hen. De rest van de tijd wonen we allebei in een andere woning.

Proberen

Al voordat ik had uitgesproken dat ik wilde scheiden, had ik bedacht hoe we het voor onze kinderen het beste zouden kunnen regelen. De scheiding zou voor onze kinderen al lastig genoeg zijn, we moesten zorgen dat er daarnaast voor hen zo min mogelijk zou veranderen.

Mijn ex trok eerst zijn wenkbrauwen op toen ik het idee aan hem voorlegde. Hij zag allerlei beren op de weg. Hij vond het vooral geen aanlokkelijk idee om op twee plekken te moeten wonen. Maar na een poosje nadenken stemde hij ermee in om het voor een aantal maanden te proberen. En afgelopen week liet hij weten dat hij er ook na de proefperiode wel mee door wil gaan.

Lege huls

Ik realiseer me goed dat deze constructie lang niet voor alle gescheiden stellen werkt en dat veel mensen er misschien niet eens aan moeten denken om op twee plekken te wonen. Maar in ons geval werkt het, en dat heeft alles te maken met de manier waarop we gescheiden zijn.

We zijn niet uit elkaar gegaan vanwege een groot conflict, er is geen bom ontploft en we hebben geen ruzie met elkaar. Ons huwelijk was alleen wel al jaren een lege huls. We verstikten elkaar en de lucht was voortdurend vol van frustraties en innerlijke boosheid.

Scheefgegroeid

We zijn door verschillende moeilijke periodes heen gegaan en ondanks allerlei pogingen om er daarna weer iets van te maken, lukte het steeds minder goed om dicht bij elkaar te komen. Ik wist van binnen eigenlijk al heel lang dat ik wilde scheiden, maar voor de kinderen wilde ik de relatie graag nog in stand houden.

Relatietherapie maakte eigenlijk vooral duidelijk hoe ver we van elkaar af waren gedreven. Dankzij die sessies kwam ik tot het inzicht dat ik niet alleen mezelf gevangen hield in dit huwelijk, maar ook mijn ex en onze kinderen. Iedereen leed onder de scheefgegroeide verhoudingen.

Kinderen voorop

Toen het besluit eenmaal genomen was, zijn we over de scheiding gaan nadenken vanuit één uitgangspunt: dat we bij alles wat we besloten in de eerste plaats aan het belang van de kinderen moesten denken. Zij staan voorop voor ons, en zij mochten niet ondergesneeuwd raken door onze scheiding.

Dat klinkt misschien voor de hand liggend, maar dat is het niet altijd, heb ik ervaren. Want door je eigen emoties maak je je vaak snel druk over dingen waar je last van hebt en voor je het weet draait het dan om je eigen belangen. Juist op zo’n moment moet je je dan eigenlijk afvragen: wat is in deze situatie in het belang van de kinderen? Super ingewikkeld soms, en nog steeds vind ik het soms lastig mijn eigen frustraties aan de kant te zetten of er niet hardop over te gaan klagen.

Duidelijke richting

Het uitgangspunt ‘de kinderen voorop’ geeft je alleen wel een duidelijke richting. En die hadden we nodig, ook toen we praktische afspraken gingen maken. De vraag ‘Wie is er op welke dagen?’ draait dan niet om hoeveel tijd je zélf bij de kinderen kunt zijn, maar wie er op welke dagen echt voor de kinderen kan zijn.

Het voordeel van birdnesting merkten we eigenlijk al direct. De kinderen hoefden hun dagelijks leven niet aan te passen. Ze hoeven niet te verhuizen, ze hoeven niet van het ene huis naar het andere te pendelen, ze hoeven niet om de zoveel dagen hun tas te pakken, ze kunnen hun vrienden op elk willekeurig moment in hetzelfde huis uitnodigen. Het geeft hen rust en stabiliteit. En omdat we op de wisseldagen altijd met z’n allen eten, verliezen ze de momenten met ons allebei tegelijk ook niet helemaal.

Voor onszelf was het nog wel wat lastig om ook andere woonruimte te vinden. Mijn ex logeert bij vrienden en ik kon in het huis van een bekende die nu bijna permanent bij zijn vriendin is.

Opruimen

Natuurlijk zit er ook een nadeel aan. Want je deelt je huis nu eenmaal met iemand met wie je niet meer samenwoont. Dan wil je niet elke keer als je terugkomt de rotzooi van de ander tegenkomen. We hebben inmiddels een lange lijst met afspraken gemaakt. Zo’n lijst met afspraken moet je bij elke scheiding maken als er kinderen bij betrokken zijn, maar als je aan birdnesting doet moeten er ook allerlei praktische afspraken in.

We moesten de lijst met vallen en opstaan steeds bijschaven. Er staan heel basale dingen op, zoals wie wanneer de was doet en wie welke boodschappen regelt. ‘Moet dat nu echt zo gedetailleerd?’ vroeg mijn ex regelmatig. Maar hoe duidelijker je afspraken zijn, hoe minder ruzie je erover hoeft te maken. Een keer was ik kwaad omdat hij nieuwe bordjes had gekocht zonder met mij te overleggen, hij blijkt het irritant te vinden dat ik het koffiezetapparaat op het aanrecht steeds aan de kant schuif.

Nogmaals, ik realiseer me goed dat dit niet voor iedereen een fijne oplossing is en dat sommige mensen hun partner het liefst nooit meer zouden zien. Iedereen moet voor zijn eigen situatie een passende oplossing vinden. En dit is voor ons de beste.”

‘De woningnood is funest voor mensen die willen gaan scheiden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.