Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Scheiden 14 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

‘De woningnood is funest voor mensen die willen gaan scheiden’

De woningnood raakt ook mensen die op het punt staan om te scheiden. Organisatie Zorgeloosch Scheiden signaleert een groot probleem. “De woningnood maakt het voor scheiders extra moeilijk.”

‘Er moet oplossingen komen voor mensen die willen scheiden op de woningmarkt’ 

Maxim Van Oostrum is woordvoerder van de organisatie die mensen bijstaat in hun scheidingsproces. Vooral het regelen van de financiënhypotheek is een belangrijke dienstverlening, maar ook het meezoeken naar een geschikte en betaalbare woonoplossing, het voorlichten van de omgeving (zoals scholen van kinderen wiens ouders net besloten hebben te gaan scheiden) en helpen bij het maken van goede onderlinge afspraken valt onder de expertise van de organisatie. Daardoor heeft het bedrijf goed zicht op hoe scheidende ouders worden geraakt door de woningcrisis.

Van Oostrum: “We zien twee grote problemen bij het zoeken van nieuwe woonruimte. De overwaarde op een huis is vaak zo groot dat de partner die de woning over wil nemen dat niet kan bekostigen. Tegelijkertijd zijn er voor mensen die het huis verlaten en op zoek gaan naar een nieuwe woning wel versoepelende voorwaarden voor een hypotheek, maar die zijn afhankelijk van de hypotheekverstrekker. Daardoor is er geen uniforme oplossing en lopen veel mensen vast.”

Het lijdt tot schrijnende situaties zoals ook omschreven in De Volkskrant. De spanningen lopen hoog op in huis, in sommige gevallen tot huiselijk geweld aan toe en er is langdurig geen duidelijkheid voor ouders en voor kinderen, terwijl dat juist rust kan scheppen.

Van Oostrum: “Het aantal scheidingen loopt terug en we vermoeden dat dit samenhangt met een gebrek aan middelen om te scheiden. Dit was namelijk ook het geval tijdens de crisis in 2018 zo heeft het CBS onderzocht.

De economische crisis van 2008 viel voor drie van de vier onderzochte demografische gebeurtenissen samen met een forse daling. Hoewel de jaren ervoor het aantal mensen dat ging samen wonen en trouwen steeg, sloeg dat in 2008 om in een forse daling. Het aantal mensen dat ging scheiden nam een jaar later sterk af (met niet veel later weer een toename gedurende enkele jaren). Alleen bij het beëindigingen van samenwoonrelaties was geen duidelijke samenhang zichtbaar. Daar overheerste de sterk stijgende lange-termijntrend, al was een afremming hierin wel een aantal jaar zichtbaar na 2008.

Geëscaleerd

Tegelijkertijd zien we een toename van het aantal keer dat er gegoogled wordt op scheiden met een advocaat. Als je die stap zet, ben je vaak het in goed overleg uit elkaar gaan al voorbij. We vermoeden dan ook dat veel scheidingssituaties al geëscaleerd zijn. Dat zien we ook terug in onze praktijk. De scheidingen die we begeleiden duren wat langer en zijn vaak problematischer. Denk ook aan de gevolgen van de lockdowns, naast de krapte op de huizenmarkt. Problematische scheidingen zijn niet goed voor volwassenen én kinderen. Wij vinden dat de politiek beter naar deze groep moet kijken en pleiten er bij banken en de overheid voor om mensen die gaan scheiden niet uit het oog te verliezen.”

Samenwerken

Zorgeloosch Scheiden weet hoe moeilijk het is om in de wirwar van regels, hypotheekaanbieders en woningcorporaties een voor beide partijen geschikte oplossing te vinden. Van Oostrum: “De ene aanbieder zegt:  je krijgt een hypotheek en de ander zegt: dat doen we niet. Het is soms heel lastig. Wij vinden: heb iets meer begrip voor de situatie van mensen die scheiden. Maak soepelere regels voor mensen die uit elkaar gaan met een hypotheek meer uniform.”

De organisatie werkt samen met verschillende banken, zoals met De Rabobank en ING, om dit voor elkaar te krijgen. Van Oostrum: “Soms lukt dat, zoals in het geval van een beginnende arts die nog met haar co-schappen bezig was en een laag inkomen had. Als ze volgend jaar haar co-schappen zou hebben afgerond zou ze substantieel meer gaan verdienen. De bank wilde daar gelukkig op vooruitlopen en verschafte haar een hypotheek.”

Uitgeweken

Maar vaak loopt het anders. Veel ouders die gaan scheiden willen niet te ver van elkaar af gaan wonen, omdat ze bij hun pendelende kinderen in de buurt willen blijven wonen. Van Oostrum vertelt over een goedverdienend stel dat hun huis goed kon verkopen en van wie beiden een bedrag van 1300 euro konden uitgeven aan woonlasten. “Het lukte ze niet in hun woonplaats Amersfoort. Ook in de huur was er voor dat bedrag niets te krijgen. Beide ouders zijn uitgeweken naar een naburig dorp. Je kunt je voorstellen hoeveel vertrouwds er dan verloren gaat voor ouders én kinderen.”

Tegenslag, ziekte, nare dingen? Praat erover met je kind!

Omdat de organisatie heeft gemerkt hoe belangrijk eigen ruimte zonder de (toekomstige) ex is voor ouders, is er al enige tijd een samenwerking gaande met Europarcs. Dit biedt de mogelijkheid voor ouders om tijdelijk in een vakantiehuisje te bivakkeren. Van Oostrum: “Je kunt wel een tijdje bij je ouders of bij vrienden slapen, maar uiteindelijk werkt dat ook niet meer.” En hoewel het verblijf in een vakantiehuisje tijdelijk lucht kan geven, een langdurige oplossing is het niet. Van Oostrum: “Maximaal twee à drie maanden, afhankelijk van de gemeentelijke verordeningen. Het is wel goedkoper dan de normale huur van een vakantiehuis, maar tikt toch behoorlijk aan. En de vraag naar vakantiehuisjes is nu ook groot, aangezien we door corona meer in eigen land op vakantie gaan.”

Coulance

De politiek zou veel meer naar het probleem moeten kijken, denkt Van Oostrum: “Scheiden is niet alleen een persoonlijk probleem dat je leven totaal op zijn kop zet. Het is ook een maatschappelijk probleem. Het raakt scholen, huisvesting, en jeugdzorg. Daarom moeten we er iets aan doen, om de impact zo laag mogelijk te houden. En we weten dat als er meer coulance en begrip voor scheidenden komt, er veel mogelijk is. Geen enkele voormalig klant van ons die we hebben kunnen helpen heeft ooit zijn hypotheek niet betaald.”

www.zorgelooschscheiden.nl

9 voordelen van scheiden. Ook voor je kind

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.