Redactie
Redactie Eten en Voeding 13 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe (on)gezond is een tosti?

Er wordt soms beweerd dat tosti’s door de verhitting van het vet in de ingrediënten ongezond zouden zijn. Is dit een onzinverhaal of kan je je kind echt beter geen tosti meer laten eten?

Zin in een tosti? Zo maak je hem zo gezond mogelijk

Eten jullie thuis graag af en toe een tosti, dan kan je nu opgelucht ademhalen; een tosti is ondanks het opwarmen, niet ongezonder dan een gewoon broodje met ham en kaas.

PAK’s

Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum; “Met het verwarmen is op zichzelf niets mis. Alleen is het zo dat de zwarte randjes die kunnen ontstaan, schadelijk kunnen zijn. Deze kunnen namelijk zogeheten PAK’s bevatten, dat zijn schadelijke stoffen die vrijkomen bij verbranding bij hoge temperaturen. Het advies is om die zwarte randjes niet te eten, nog beter is het om te voorkomen dat die randjes ontstaan.”

Gezondere tosti

Natuurlijk is de ene tosti gezonder dan de andere. Zo zit er in een klassieke tosti van twee witte boterhammen besmeerd met margarine en belegd met twee plakken volvette kaas en één plak ham 410 calorieën en 11 gram verzadigd vet.

Maak je een tosti van twee volkorenboterhammen besmeerd met halvarine en belegd met een plak 30+ kaas en een plak ham, dan bevat de tosti nog ‘slechts’ 310 calorieën en 3 gram verzadigd vet. Nog beter is het natuurlijk om bijvoorbeeld te kiezen voor cheddarkaas en de halvarine en ham weg te laten. En wat dacht je van tonijn in plaats van ham; ook een stuk magerder en vis is heel gezond voor kinderen.

Sausjes

Bij een tosti hoort natuurlijk een lekker sausje, maar hoe slecht is dat? Van der Ploeg: “Ketchup is de meest gebruikte saus bij een tosti, en die is helemaal niet verkeerd. Ketchup is gemaakt uit tomaten, en levert geen vet en minder calorieën dan bijvoorbeeld mayonaise.” Kies sowieso liever voor rode sausjes, dan ‘witte’ zoals mayonaise en knoflooksaus. Witte sauzen bevatten altijd meer calorieën dan rode.

Nog beter is het natuurlijk om helemaal geen sausje bij de tosti te eten. Al is dat wat ons betreft geen optie… En nu dat tosti-ijzer aan!

Bron: Gezondheidsnet.nl

Ps: en hier vind je nog wat andere heerlijke tostirecepten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.