Redactie
Redactie Scheiden 2 jun 2021
Leestijd: 4 minuten

9 voordelen van scheiden. Ook voor je kind

Een scheiding kan negatieve ervaringen voor jou en je kinderen met zich meebrengen. Dat is dan ook vaak de reden waarom mensen niet gaan scheiden. Máár een scheiding hoeft niet per se negatief te zijn, blijkt uit onderzoek. Benieuwd naar de ‘voordelen’ voor jou en je kinderen?

9 voordelen van scheiden. Ook voor je kind

Scheiden is een moeilijk besluit, waar veel ouders lang tegenaan hikken. Als de kogel eindelijk door de kerk is kunnen ze zich ook behoorlijk schuldig voelen naar hun kinderen. Maar scheiden heeft ook voordelen. Niet alleen voor jou, maar ook voor je kind.

1. Kinderen zijn beter af

Vaak zijn ouders bang dat de scheiding grote gevolgen voor kinderen met zich meebrengt. Maar in feite kan een vechthuwelijk juist grotere negatieve gevolgen met zich meebrengen, en kan een scheiding juist als een verlichting voor kinderen voelen. Daarnaast bleek uit een onderzoek van econoom Jonathan Gruber dat een scheiding op langer termijn ook leidt tot een beter opleidingsniveau, inkomen en een eigen huwelijk van kinderen – in vergelijking tot kinderen waarvan de ouders ongelukkig getrouwd zijn.

2. Je geeft een goed voorbeeld

Uit een ongezonde situatie stappen, als er bijvoorbeeld bedrog in het spel is, toont kinderen dat ze ergens hun grens kunnen en moeten trekken. Het vergt harstikke veel kracht en lef om voor jezelf te kiezen, maar dit is wel hét voorbeeld aan je kinderen. Laat aan je kinderen zien dat je je niet laat meeslepen in slechte relaties, en dat jullie gezonde relaties verdienen.

3. Je hebt de controle

Als alleenstaande moeder of vader maak je zelf beslissingen over je huis, kinderen en over je financiën. Je hoeft aan niemand verantwoording af te leggen. Doe wat je wil, wanneer je het wil en hoe je het wil. En geloof ons: uiteindelijk voelt het goed!

4. Je meer tijd hebt om jezelf te vinden

En er zijn meer voordelen van scheiden. Getrouwde mensen kunnen in een huwelijk soms een verloren gevoel hebben. Maar na een scheiding houd je opeens tijd over wanneer je kinderen in het weekend bijvoorbeeld naar hun vader of moeder gaan. Neem in het weekend de tijd om te herontdekken wat je wil. Je bent jezelf waarschijnlijk automatisch gaan zien als ‘echtgeno(o)t(e) van’ of ‘moeder of vader van’. Maar je bent meer dan dat. Het kost veel werk en geduld om te groeien, maar heb vertrouwen in jezelf!

5. Je zult gezonder zijn

Hoe je het went of keert: de kwaliteit van je huwelijk is van belang. En als je huwelijk in het teken van conflicten en kritiek staat, kan je gezondheid daar onder lijden. Onderzoekers hebben namelijk aangetoond dat een moeilijk huwelijk het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Andere gevolgen van een stressvol huwelijk kunnen onder andere kanker, artritis, diabetes en depressie zijn. Oftewel: dit is voor jou een mogelijkheid om uit een ongezonde situatie te stappen en voor jezelf te zorgen.

6. Je bent meer realistisch in andere relaties

Doordat je al een huwelijk hebt meegemaakt, begrijp je dat een huwelijk niet alleen maar goed of slecht is. Het ligt veel gecompliceerder. Deze ervaring en kennis zal je waarschijnlijk in een volgende relatie verder helpen. Je zal eerder je roze bril afzetten en met een realistische blik naar je relatie kijken. Nee, ook deze volgende relatie hoeft niet perfect te zijn, maar je bent wel veel duidelijker in wat je wel en niet wil.

4x praktische tips voor succesvol co-ouderschap

7. Je dierbaren worden nog meer waard

Heftige momenten in je leven kunnen ervoor zorgen dat je dingen in perspectief gaat zien. Hoewel je kinderen, familie en vrienden altijd belangrijk voor je zijn, kan dit gevoel na een echtscheiding versterkt worden.

8. Je hoeft je niet meer alleen te voelen

Het is mogelijk om getrouwd te zijn, terwijl je je tegelijkertijd eenzamer voelt dan dat je je ooit hebt gevoeld. Nu je eenmaal gescheiden bent, zal je je misschien nog steeds alleen of eenzaam voelen, maar wees je er van bewust dat dit een normaal gevoel is. Het is normaal om je eenzaam te voelen als je weer voor het eerst echt ‘alleen’ bent. Probeer je wel bewust te worden van het feit dat het eenzame gevoel juist géén normaal gevoel was toen je getrouwd was. Je hoort niet je niet alleen te voelen in een relatie.

9. Zeg maar ‘dag’ tegen je schoonfamilie

Ten slotte hoef je nooit meer te luisteren naar het advies van je schoonouders rondom het opvoeden. Geen geforceerde bezoekjes meer, of schoonfamilie die ongevraagd langs komt. Wij zeggen: trek die champagne maar open!

Bron: mom.me

https://www.jmouders.nl/de-kosten-voor-je-kind-verdelen-als-je-gescheiden-bent-zo-tackel-je-een-aantal-uitdagingen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.