Redactie
Redactie Straffen en Belonen 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Laatste woord

antwoord

Sommige kinderen maken het hun ouders erg moeilijk om goed de grenzen aan te geven. Ze zijn – onbewust – heel ‘slim’ in het opzoeken van de grenzen en lokken je steeds uit om in te gaan op hun verhaal of reactie. Dat kan bij je kind horen, maar zelfs als dat zo is, ligt de oplossing en het ermee omgaan grotendeels bij de ouders. Wíj moeten proberen te zoeken naar een manier waardoor je kind minder die grens opzoekt. 

Kinderen die overal het laatste woord op willen hebben en alsmaar in discussie gaan, hebben vooral nodig dat jij daarin de grens bepaalt en dat je heel duidelijk bent in je reactie. 

De kunst zit ’m erin dat je je niet laat verleiden om mee te gaan in de discussie of reactie van je kind. Wat kun je doen?

  • Het kan prettig zijn om haar uit te leggen dat je vanaf nu niet meer steeds ingaat op haar weerwoord of reactie. Nee=nee. Punt. 
  • Op het moment dat ze iets wil of begint met de discussie, probeer je zo duidelijk mogelijk je standpunt te geven. Leg haar direct uit wat er wel of niet mag, en wat daar de reden van is. Hoe duidelijker jij in één keer bent, hoe minder discussie. 
  • Geef haar ruimte om even te reageren of iets te vragen, en kijk of dat een terechte vraag of toevoeging is. Zo ja, dan kun je daar kort op ingaan. Zo nee, dan geef je aan dat je duidelijk bent geweest en nu niet meer reageert op haar verhaal/vragen hierover. Zo ben je duidelijk dat je haar niet als persoon negeert, maar dit stukje gedrag. 
  • Dan komt het erop aan om vol te houden. Je moet echt niet meer reageren – noch verbaal noch non-verbaal -, anders helpt het niet. 
  • Uiteraard moet daartegenover staan dat je wel aandacht geeft, als ze weer op een leuke manier praat of aandacht vraagt. En wees alert op momenten dat ze uit zichzelf stopt met de discussie of in één keer ‘nee’ accepteert en doet wat je vraagt. Juist díe momenten moet je groot maken. 

Het voelt misschien alsof je je kind zo beperkt en het minder leuk voor haar maakt, maar op deze manier help je haar juist om te zorgen dat het leuker en gezelliger wordt in huis. Natuurlijk zal ze dat zelf niet direct zo zien, maar ze zal het wel merken als jij erin slaagt het vol te houden. En met dat in gedachten lukt het hopelijk beter!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.