Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 6 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Even wachten! Zo leer jij je kind om geduld te hebben

Even geduld hebben: voor (kleine) kinderen is dit lang niet zo gemakkelijk. Maar het is wel belangrijk dat je kind leert geduld te hebben. Je kind leren wachten is namelijk niet alleen handig voor nu maar ook belangrijk voor zijn of haar gedrag later als volwassene. Want geduld is een schone zaak..

Kinderen leren wachten en geduld te hebben is handig om verschillende redenen. Bovendien is de kans groot dat je er onbewust al mee bezig bent in de opvoeding. Denk aan even geduld hebben als hij wil gaan spelen of wachten bij het stoplicht als deze op rood staat. Deze laatste is ook belangrijk omdat het draait om de veiligheid van je kind. Een kind leert zo dat hij niet zomaar de weg over kan steken omdat dat gevaarlijk is, en hij dus even moet wachten tot het stoplicht op groen springt.

Zo leer je jouw kind geduld te hebben

Deze vier tips helpen je om je kind te leren meer geduld te hebben.

1. Uitleggen

Wees consistent in het uitleggen waarom je kind moet wachten. Blijf dit duidelijk uitleggen zodat je kind uiteindelijk begrijpt dat dit gedrag van hem of haar verwacht wordt. Vooral als het verband houdt met de veiligheid van je kind, bijvoorbeeld in verkeerssituaties.

2. Beloning

Hang een beloning aan het wachten. Beloon zijn of haar geduld. Zo kun je meegeven dat je kind eerst zijn klusjes moet afronden – en dus geduld moet hebben – voor hij dat nieuwe spel mag spelen of die film mag kijken. Doe dit vooral als dit normaal gesproken ook bij de routine hoort, maar leg nu uit dat het helemaal mag omdat hij zo goed gewacht heeft.

3. Geen ruilmiddel

Maar doe dit ook met mate; maak er geen ruilmiddel van om je kind te laten wachten. Door dit te vaak te doen, wordt er een verwachtingspatroon gecreëerd dat er altijd een beloning volgt na geduld hebben. Zo werkt het later in de grote mensen wereld natuurlijk ook niet.

4. Spelletje

Maak van wachten een spelletje door samen met je kind tijdens het wachten leuke dingen te doen. Speel ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ terwijl jullie op de trein wachten of in de rij staan. Zo duurt het wachten een stuk minder lang.

24 dingen waar je als ouder (een heleboel) geduld voor moet hebben

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.