Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 5 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

4x zo voorkom je dat je kind hebberig wordt

Maak jij je weleens zorgen dat je kinderen té verwend worden met spullen en cadeaus die ze krijgen en daardoor hebberig worden? Ouders kunnen hun kinderen de kracht van dankbaarheid en vrijgevigheid leren, want: je wordt niet alleen maar gelukkig van het krijgen van cadeaus…

Verjaardagen, feestdagen of gewoon tussendoor. Veel kinderen krijgen (bijna) alles wat hun hartje begeert. Maar hoe leer je ze dan om niet hebberig te worden? Wij geven vier tips.

Voorkom dat je kind hebberig wordt

Deze dingen kunnen je zeker helpen.

1. Leer je kinderen over reclames

Voor bedrijven zijn reclames dé mogelijkheid om de tere, kleine, beïnvloedbare zieltjes van kinderen te stelen. Door kinderen meer inzicht in de werking van reclames te geven, kan je hen helpen minder beïnvloedbaar te zijn voor materiële hebzucht. Dit kan je tijdens een reclameblok bijvoorbeeld doen door elkaar eraan te herinneren dat hoe geweldig het perfecte plaatje ook is – met goedgeklede, vrolijke kinderen spelend met het mooiste speelgoed – dat dat niks met geluk op lange termijn te maken heeft. Daarnaast kan je aan oudere kinderen bijvoorbeeld uitleggen hoe reclames de behoeftes van mensen proberen te vergroten. De bottom line is hoe dan ook dat er veel belangrijkere dingen zijn dan het krijgen van speelgoed.

2. Leer je kinderen het geluk van geven

Of het nu een heel klein cadeautje is of iets groots: leer je kinderen vrijgevig te zijn en hier ook geluk uit te halen. Betrek je kinderen bijvoorbeeld in het brainstormen over cadeau-ideeën voor familieleden. Op die manier leren kinderen nadenken over het geven van cadeaus aan anderen. Ook kunnen kinderen de waarde van geld leren door bijvoorbeeld het cadeaubudget bij te houden. Hoeveel geld is er al uitgegeven en hoeveel hebben we nog over? Maar daarnaast kan je natuurlijk ook samen met je kind een goed doel steunen, door onder andere een financiële donatie te geven, het doen van vrijwilligerswerk of door met de collectebus langs te gaan.

3. Wees het goede voorbeeld in dankbaarheid

Als je je kinderen dankbaarheid wil bijbrengen, is routine het sleutelwoord. Een verjaardag of de feestdagen dienen bijvoorbeeld als een perfecte gelegenheid om het ritueel voor dankbaarheid te herhalen. Als ouders dankbaarheid hoog in het vaandel hebben staan, zal dit voor kinderen ook zo zijn. Laat dus duidelijk zien dat je dankbaar bent voor de dingen om je heen – en nee, dan hebben we het niet over je nieuwe fiets, maar over immateriële zaken – want dit is een krachtige les voor kinderen.

4. In praktijk oefenen door rollenspel

Met het aanleren van dankbaarheid en vrijgevigheid kan je nooit vroeg genoeg beginnen. Wel kunnen de bovenstaande punten een beetje te abstract zijn voor kinderen die jonger zijn dan vijf jaar. In dat geval kan je ook oefenen door rollenspellen, waardoor kinderen het makkelijker kunnen begrijpen en onthouden. Wat doe je bijvoorbeeld als je een cadeautje krijgt dat je niet zo heel leuk vindt? En wat zeg je op school over je cadeaus die je gekregen hebt, of tegen andere kindjes die minder ‘coole’ cadeaus hebben gekregen? Je kunt samen in een rollenspel dankbaarheid oefenen op díe manier die voor jullie gezin belangrijk is.

Aan deze signalen herken je dat je kind (een tikkie) verwend is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.