Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 26 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

5x zó leer je je kinderen de juiste vrienden uit te kiezen

Als je je kinderen ziet opgroeien, kan het zijn dat je gaat nadenken over wat voor vrienden je kinderen uitkiezen. Zouden ze later nog met de vrienden omgaan die ze op de basisschool hebben ontmoet? En belangrijker nog, kiezen ze wel de juiste vrienden? Op deze manier leer je jouw kind waar hij op kan letten bij het sluiten van vriendschappen.

Zou het niet ideaal zijn als wij vrienden voor ze konden uitkiezen? Maar, omdat kinderen natuurlijk hun eigen gang moeten gaan, is het beste wat we kunnen hopen dat ze naar onze tips zullen luisteren.

Zo kiezen je kinderen de juiste vrienden

Deze “regels” zorgen ervoor dat je kinderen goede vriendschappen sluiten.

1. Kies vrienden die het beste in je naar boven halen

Vrienden zijn er niet om je slecht te laten voelen over jezelf. Ze zouden niet over je moeten oordelen. Kies vrienden die je goed over jezelf laten voelen en waar je samen je prestaties mee kunt vieren.

2. Kies vrienden die zich naar hun leeftijd gedragen

Doe wat je wil doen, ongeacht je leeftijd. Speel met barbies terwijl je op de middelbare school zit, als dat is wat je wilt. Kies vrienden die ook niet te snel opgroeien en aan je zijde blijven. Je hebt je hele leven nog om uit te zoeken hoe Instagram en Snapchat werken. Het is niet het einde van de wereld als je dat op je 12e nog niet begrijpt.

Altijd alleen: 10x zo help je jouw kind om vrienden te maken

3. Kies vrienden die aardig zijn

Je hoeft geen vrienden met iedereen te zijn, maar je moet wel aardig tegen iedereen zijn. Ga voor vrienden die anderen ook niet bekritiseren achter hun rug om. Sluit niemand buiten.

4. Kies vrienden met normen en waarden

Het is goed om vrienden te hebben met allerlei achtergronden, zo word je open-minded. Ga voor vrienden die niet bang zijn om regels te volgen als niemand anders dat doet.

5. Kies vrienden die echt en eerlijk tegen je zijn

Zelfs als volwassenen ben je altijd op zoek naar échte vrienden. Ga voor vrienden die zich voordoen als iemand die ze niet zijn. Kies vrienden die er altijd voor je zijn, ook als het even moeilijk wordt.

Misschien wel de belangrijkste les voor je kind(eren): vrienden komen en gaan, dus schrik niet als je er eentje verliest. Het is altijd lastig als zoiets gebeurt, maar échte vrienden blijven altijd bij je – ongeacht de afstand tussen jullie.

https://www.jmouders.nl/foute-vrienden/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.