Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Lezen 20 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

5x leerzame kinderboeken over de dood  

Hoewel de dood een moeilijk onderwerp is om over te praten, is het wel belangrijk om dit te doen. Het hoort immers bij het leven. Wil je het liever niet zelf doen? Dan kun je je kind met behulp van leerzame kinderboeken over de dood wat informatie bijbrengen. Check hieronder wat leerzame opties!

Of het nu over de dood van een opa, een oma, een moeder, een vader, een broertje, een zusje of een huisdier gaat. Lezen over dit onderwerp kan een kind goed helpen het te begrijpen.

Kinderboeken over de dood

Hebben vijf boeken op een rij gezet.

Tot voorbij de regenboog

Dit boek vertelt het verhaal van Léon. Léon gaat op zoek naar zijn vader. Hij is gestorven en komt nooit meer terug. Léon weet dat zijn vader achter de regenboog is. Daar waar de bomen altijd groen zijn en de bloemen een prachtige kleur hebben. Op zijn tocht naar de regenboog ontmoet Léon dieren die hem helpen zijn verdriet te verwerken. Dit verhaal gaat niet over een vader die sterft, maar over de manier waarop Léon met dat verdriet omgaat. Op die manier reikt het boek kinderen handvatten aan om zelf met hun verdriet aan de slag te gaan.

Je kunt Tot voorbij de regenboog hierkopen.

Ik wil je nooit vergeten

Ik wil je nooit vergeten is een boek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Het verhaal gaat over een jong meisje dat iemand verloren heeft, waarvan ze heel veel houdt. Ze maakt een doos met daarin momenten en herinneringen. Ook vertelt ze hoe ze zich voelt. Naast dit verhaal zal je achterin het boek ook informatie en tips vinden om kinderen verder te helpen in hun rouwproces, wat weer zal helpen om het gesprek met een kind aan te gaan.

Je kunt Ik wil je nooit vergeten hier kopen.

Als verdriet op bezoek komt

Dit prentenboek is een perfect boek om met kinderen te praten over emoties. Soms komt verdriet onverwachts langs. Het volgt je en komt zo dichtbij, dat je soms even niet weet wat je ermee moet. Je kunt het proberen te verbergen, maar veel beter is het om het een naam te geven. Dít is precies wat je in dit boek over verdriet, rouw en troost leert.

Je kunt Als verdriet op bezoek komt hier kopen.

Een boom vol herinneringen

Dit boek gaat over Vos. Hij heeft een lang en gelukkig leven gehad, maar nu is hij moe. Hij zoekt een mooi plekje uit in het bos en valt in slaap. Een slaap voor altijd. De andere dieren in het bos missen hun vriend en komen bij elkaar om mooie herinneringen aan Vos op te halen. Zonder dat ze het doorhebben, begint er een klein plantje te groeien op de plek waar Vos onder de sneeuw ligt. Bij elke herinnering wordt het plantje groter en mooier, tot er een enorme boom midden in het bos staat. Een boom vol herinneringen aan Vos.

Je kunt Een boom vol herinneringen hier kopen.

Omdat ik je zo mis

Dit boek biedt goede hulp bij het begeleiden van het rouwproces, door middel van creatieve opdrachten. Het is daarom erg geschikt voor wat oudere kinderen. Door middel van de opdrachten leren kinderen woorden en betekenis geven aan hun gevoelens en gedachten. In dit boek staan diverse teken- en schrijfopdrachten, maar zijn er ook recepten te vinden. Daarnaast is er ruimte om foto’s te plakken. Het is hét perfecte boek over afscheid nemen, missen en herinneren.

Je kunt Omdat ik je zo mis hier kopen.

5x leuke boeken voor jongens om in de zomervakantie te lezen  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.