Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Nieuws 8 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Lerarentekort? Basisschool in Almere werft kinderen en baby’s als toekomstige leraren

Dat er een lerarentekort is in Nederland, wist je waarschijnlijk wel. Dat is erg vervelend en het onderwijs hoopt dan ook op nieuwe aanwinsten. School van Vrede, een basisschool in Almere, probeert dit op een wel heel bijzondere manier: ze willen kinderen en baby’s werven als toekomstige leraren.

Zie jij jouw kind later al voor de klas staan?

Solliciteren voor leraar

Om op een speelse wijze aandacht te vragen voor het landelijke lerarentekort, organiseert de School van Vrede een innovatieve baby-banenmarkt op 24 april 2024. Met deze actie worden baby’s, peuters en kinderen uitgenodigd om te ‘solliciteren’ voor de functie van toekomstige leraar. Dit is volgens hen een manier om het bewustzijn rond het lerarentekort te vergroten.

Met het groeiende probleem van het lerarentekort voor ogen, neemt de School van Vrede het voortouw door jonge talenten letterlijk van de wieg af te werven. De dag bestaat uit een rondleiding, fruitproeverij, baby-ontspanningsactiviteiten, Q&A met huidige leerkrachten en medewerkers en speelse sollicitatiegesprekken, onder begeleiding van leerlingen.

Duurzame oplossing

“Als we naar de huidige aanpak van het lerarentekort kijken, dan mist er in onze ogen een langetermijnvisie. Eén waar wordt gekeken hoe ook de jeugd geïnspireerd kan worden om leraar te worden”, vertelt Alaeddine Touhami, directeur van de School van Vrede. “Met deze baby-onderwijsbanenmarkt willen we die oproep voor een duurzame oplossing kracht bijzetten.”

De school nodigt iedereen uit om deel te nemen aan deze bijzondere middag. Elke jonge deelnemer ontvangt een certificaat in de vorm van een slabber met de inspirerende titel ‘Leraar van de Toekomst’. Dit is een erkenning van hun bijdrage aan deze bewustwordingsactie. “Laten we samen de eerste stappen zetten naar een oplossing voor het lerarentekort, met een glimlach en hoop voor de toekomst”, aldus Touhami.

Landelijk lerarentekort

Dit is een bijzonder initiatief, maar het landelijk lerarentekort is dan ook weldegelijk een probleem in Nederland. Eind december 2023 was er volgens De Rijksoverheid in het primair onderwijs een lerarentekort van 9.800 voltijdbanen. Dit zijn er 100 meer dan in 2022 het geval was. Daarnaast is het tekort aan schoolleiders ook toegenomen, daar is een tekort van 1200 voltijdbanen ten opzichte van zo’n 1100 in 2022.

Het is dus goed dat hier aandacht aan wordt besteedt, op welke manier dan ook. Lijkt de baby-banenmarkt jouw interessant of ben je gewoon benieuwd hoe zoiets eruitziet? Dan kun je je via de website aanmelden. Het evenement is op 24 april tussen 16.30  en 18.00 uur. En maak je geen zorgen, er zal uiteraard gezorgd worden voor een verschoontafel en kindervoeding, want het moet voor de kleintjes natuurlijk ook een geslaagde middag zijn.

Hij / zij maakt het verschil. Waarom goede docenten belangrijk zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.