Metro
Metro School 20 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Populaire TikTok-Meester Jesper: ‘Ik wil juist laten zien dat het onderwijs hartstikke leuk is’

Hoe maak je onderwijs leuk? Dat is één van de vraagstukken waar ‘Meester Jesper’, een Nederlands grootheid op TikTok, zich vooral mee bezighoudt. Op een drukke woensdagmiddag in de Nijmeegse bibliotheek De Mariënburg gaat Metro‘s Nina in gesprek met Jesper Hesseling, de echte naam van de populaire meester. Want hij scoort niet alleen op TikTok, ook op andere social media gaat hij hard én hij hoopt binnenkort ook op papier populair te worden. Hij brengt namelijk een boek uit.

„Heb je nog even een momentje? Ik moet nog even een video online zetten”, zegt de krullenbol wanneer ik binnenloop. „Tuurlijk, geen probleem”, zeg ik, en ik beweeg mijn hand weer richting mijn koffie die op tafel staat. Wanneer we samen aan een picknicktafel zitten, omringd door boeken en Annie M.G. Schmidt getekend op de muren, rennen er kinderen rond. Sommigen roepen: „Hey, dat is Meester Jesper!” Naast Jesper staat een digitaal bord met de cover er op afgebeeld: Het ultra coole Meester Jesper boek.  

Het ultra coole Meester Jesper boek

Waar kinderen hem vooral van zullen kennen, is dus TikTok. In de korte filmpjes laat hij het leven van een meester zien, zijn leerlingen doen dan altijd ook graag mee. Daarnaast geeft hij ook lesjes op het sociale medium, bijvoorbeeld wanneer je een -t of -dt schrijft. Waarom dan nu een boek? „Op een gegeven moment verdwijnen de video’s en als het in een boek staat, kunnen ze het makkelijker terugvinden”, geeft de meester als verklaring. Het boek staat namelijk ook vol met QR-codes die de (jonge) lezer doorlinken naar verschillende video’s met uitleg, hacks en andere verhalen. Het boek is ook fijn voor kinderen die juist nog niet op sociale media te vinden zijn en dus niet zijn video’s kunnen kijken. „Zo kunnen de kinderen toch nog uitleg krijgen over verschillende topics uit het boek.” 

@meesterjesperVan je leerlingen moet je het hebben… 😂😅

♬ origineel geluid – Meester Jesper

Hesseling hoopt met dit boek ook een inspiratiebron te zijn voor jonge kinderen. „Het onderwijs heeft een stoffig imago, vooral met het lerarentekort (vooral onder de mannen, red.), stakingen en de eis voor het extra geld. Ik wil juist laten zien dat het onderwijs leuk is om in te werken en dat het onderwijs zelf ook gewoon leuk is.” 

TikTok gestart tijdens lockdown

Tijdens de lockdown viel het fysiek lesgeven uiteraard weg. En alhoewel ‘Meester Jesper’ zijn klas miste, bood dat wel de ultieme kans om met TikTok te beginnen. „Je mist gewoon de directe interactie met de leerlingen en het contact met elkaar. Online probeerde ik er toch gewoon het beste van te maken”, legt hij uit. „Ook door veel bewegingsopdrachten mee te geven en de lessen interactief te maken, probeerde ik toch om er een leuke tijd van te maken.”

Binnenkort gaat hij wel een dag minder in de week voor de klas staan. Het editen van zijn video’s, het opnemen ervan, zijn platenlabel én nog voor de klas staan, dat maakt zijn leven toch wel heel erg druk. „Ik ben heel erg benieuwd hoe dat dagje minder werken in de week mij gaat bevallen. En als ik het niks vind, dan verschijn ik vanzelf weer meer voor de klas.” 

Een pagina uit het boek van Meester Jesper. Foto: Het ultra coole Meester Jesper boek

Jesper Hesseling: ‘Ik had het altijd leuk in de klas’

Maar hoe was Hesseling eigenlijk zelf, toen hij nog op de basisschool zat? Naar eigen zeggen was de meester „een leuke leerling”. Veel bezig met buitenspelen en voetballen: zoals je menig kind ziet doen. Maar de middelbare school? Toen werd hij een échte puber. „Ik was niet altijd het liefste jongetje van de klas. In de eerste, tweede en derde klas had ik weinig zin om te leren en werd ik er vaak uitgestuurd”, vertelt Hesseling. „In de vierde klas sloeg dat eigenlijk om. Ik had een docent die altijd tegen mij zei van dat ik het echt wel kon. Na afloop van een presentatie die ik voor de klas had gegeven, zei de leraar dat ik daar iets mee moest doen. Misschien kon ik wel leraar worden.”

En aan die simpele opmerking van een docent heeft hij nu op een bepaalde manier zijn carrière te danken. Inmiddels staat hij al veertien jaar voor de klassen van groep 7 en 8. Hij begrijpt dus zelf maar al te goed hoe belangrijk het is om leerlingen te motiveren.

Lezen kinderen nog wel boeken?

Dat Meester Jesper populair is op TikTok, is niet gek. De filmpjes zijn kort, bondig en bieden vooral een leuk inkijkje in het leven van een leraar en in zijn lessen. Maar er blijft dan wel een belangrijke vraag over: lezen kinderen tegenwoordig nog wel boeken? Daar heeft Hesseling een verklarend antwoord op: „Omdat kinderen tegenwoordig een kortere focus hebben tijdens het lezen, hoop ik juist dat het boek wel aanslaat omdat het korte stukjes tekst zijn.” Ook door de afwisseling met dus QR-codes, zou moeten bijdragen aan de spanningsboog van kinderen.

Dat leren leuk is, dat moet dit boek vooral uitstralen. Al veertien jaar staat de goedlachse meester voor de klas, en die tijd was dan ook zeker een inspiratie voor de boek en de verschillende anekdotes die je erin leest. We kunnen nog niet te veel verraden, maar zo staat in het boek bijvoorbeeld een ongeluk met pompoensoep en een chocoladefontein.

Hesseling: „Ik maak ook heel veel leuke dingen mee tijdens het lesgeven en dat wil ik ook laten zien. Met die anekdotes hoop ik niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders te laten zien hoe leuk het onderwijs wel niet is.” En zijn leerlingen mochten zelfs een handje meehelpen: van de titel en de kaft tot aan andere elementen in het boek en het lettertype, zij konden meebeslissen.

Dinsdag is de boekpresentatie bij hem in het klaslokaal en rapper Sjaak komt hem het eerste boek overhandigen. Daarna geeft hij al zijn leerlingen een exemplaar van het boek. „Dit was ook juist een bewuste keuze omdat ik het mijn leerlingen samen wilde doen. Omdat de kinderen betrokken zijn bij het boek, vond ik het wel zo leuk om de boekpresentatie bij mij in het klaslokaal te houden.” 

Op 22 maart verschijnt Het ultra coole Meester Jesper boek.  

Dit artikel verscheen eerder bij onze collega’s van Metro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.