Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Emoties 14 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat leren kinderen van ruziemaken met elkaar?

Moet je ruzies tussen broertjes en zusjes voorkomen? Of ertussen springen, zodat jij de situatie voor ze op kan lossen? Nee, juist niet! Laat ze maar lekker ruziemaken (zolang het veilig is natuurlijk, geweld juichen we nooit toe), want daar leren ze heel veel van. En dat in hun veilige haven: thuis. Dit leren kinderen van ruziemaken met elkaar.
Hoe fijn is het voor je kinderen als ze binnenshuis, in hun veilige haven, ruzie kunnen maken en de situatie samen kunnen uitpraten en oplossen en daar nog superveel van leren ook?
Maak ook vooral ruzie met je partner waar je kinderen bij zijn, maar wel zo dat je kinderen ervan kunnen leren. Praat jullie ruzie uit terwijl de kinderen om jullie heen aan het spelen zijn en ze pikken meer op en leren hier veel meer van dan je denkt.

Dit leren kinderen van ruziemaken

Wanneer een gezin bestaat uit meerdere kinderen, wordt regelmatig ruzie gemaakt. Soms om de kleinste dingen (die voor een kind overigens heel groot kunnen zijn), zoals het afpakken van een blokje tot het niet met elkaar eens zijn over iets.
Het kan voor jezelf best vervelend zijn als er om je heen ruzie gemaakt wordt en daardoor heb je al snel de neiging om ertussen te gaan zitten en je kinderen te laten stoppen met dat geruzie. Misschien zet je ze wel uit elkaar of je zoekt een andere oplossing voor ze. Logisch, maar niet altijd even handig. Je kinderen leren namelijk veel van ruziemaken met elkaar en het vervolgens weer goedmaken.

Leren omgaan met conflicten

Door zo’n ruzie bij te leggen leren je kinderen om te gaan met conflicten en ze leren waardevolle lessen over onderhandelen, empathie en compromissen stellen. Ze leren om conflicten op te lossen en agressie te vervangen door assertiviteit en daarbovenop ontwikkelen je kinderen ook nog emotioneel communicatieve vaardigheden.
Dus, pak er een bak popcorn bij en aanschouw het geruzie van je kinderen. (Grapje natuurlijk, maar jullie snappen ons punt.)

10x antwoord op de meest gestelde vragen over ruzie en kinderen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.