Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 1 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

12x leugens die onze ouders ons vertelden (en die wij nu zelf ook gebruiken)

Lieg jij weleens dat de speeltuin dicht is of dat je echt wel gehoord hebt wat je kind zei? Jouw ouders maakten zich er net zo goed schuldig aan. Hieronder een lijstje van twaalf leugens die onze ouders vroeger aan ons vertelden.

Leugens die onze ouders ons vertelden

Welke leugen herken jij of gebruik je nu zelf?

1. Lievelingsplek gesloten

Kan het misschien kloppen dat wanneer jouw ouders tegen jou zeiden dat je favoriete restaurant of speeltuin dicht was, zoals die overheerlijke snackbar, zij tegen je logen? En kan het misschien ook kloppen dat jij deze leugen nu ook weleens bij je kinderen gebruikt?

2. Een ‘pittige’ twix?

Kan je die keer nog voorstellen dat je moeder iets ontzettends lekker aan het eten was, terwijl ze aan jou vertelde dat het heel ‘pittig’ was? Een grote kans dat ze toen tegen je loog. Het was allesbehalve pittig. Het was juist ontzettend lekker, maar waarschijnlijk had ze geen zin om het te delen.

3. Zakje zout in je schoen

Kreeg jij ook een zakje zout van Sinterklaas in je schoen, als je niet braaf zou zijn geweest? Of, nog erger: dat Sinterklaas jullie huis zou overslaan door jouw onacceptabele gedrag? Ook jouw ouders deden toen mee aan de collectieve leugen. Natuurlijk lag er ieder jaar weer netjes een cadeautje in je schoen, ook al was je misschien wel een beetje vervelend dat jaar.

4. Babyborn kwijt

Of, wat dacht je van deze leugen? Jouw ouders die je vertelden dat ze echt géén idee hadden waar jouw vermiste speelgoed was… Ja, dit was een leugen. Ze hadden jouw babyborn gewoon weggegooid, aan de buurvrouw weggegeven of gewoon verkocht.

5. Tekening kwijt

Dit leugentje om bestwil (hmmm, voor wiens bestwil eigenlijk precies?) geldt ook voor je met liefde gemaakte tekeningen. Als jouw ouders tegen je zeiden dat je tekening “hier ergens ligt,” logen ze. Ja, het lag inderdaad hier ergens, namelijk in de prullenbak.

6. Luisterend oor

Meestal wanneer jouw ouders tegen je zeiden: “Uh-huh, ja ik luister!” terwijl jij een heel interessant verhaal aan het vertellen was, waren ze niet helemaal eerlijk tegen je. Jaren later als je zelf ouder bent geworden, kan je deze leugen waarschijnlijk maar al te goed begrijpen…

7. Volgende keer

Ook midden in de speelgoedwinkel werd je keer op keer weer in het ootje genomen door je eigen ouders. Want hoe vaak hebben jouw ouders gezegd dat je de glitterhoepel de volgende keer zou krijgen? En hoe vaak kreeg je het ook de volgende keer? Waarschijnlijk nooit. Er was nooit een VOLGENDE keer, omdat zij slim genoeg waren om te weten dat jouw onderontwikkelde verstand het in een paar uur al weer zou vergeten.

8. Nog tien minuutjes

“Ja schatje, ik kom over tien minuutjes!” Als jouw ouders je vertelden dat ze nog “10 minuutjes” nodig hadden voordat ze bij je kwamen of je zouden helpen, waren ze wederom aan het liegen. Het duurde altijd, maar dan ook altijd, langer dan 10 minuten…

9. Weekend-school

Dreigden jouw ouders weleens om je terug naar school of de opvang te sturen in het weekend? Slimme ouders, ze maakten gewoon misbruik van jouw lieve, naïeve mind.

10. Gevaarlijke spelletjes

Mocht jij soms thuis bijvoorbeeld niet apenkooien omdat het te ‘gevaarlijk’ was? Je raadt het waarschijnlijk al: je ouders logen tegen je. Het mocht namelijk niet omdat zij geen zin hadden om de troep op te ruimen.

11. BigMac als beloning

En kreeg jij weleens fastfood als een ‘beloning’ voor goed gedrag? Dan hebben we een kleine teleurstelling voor je: zij hunkerden zelf gewoon naar een BigMac.

12. Allesweter

En de grootste leugen was misschien wel als jouw ouders zeiden dat ze ALLES weten. Natuurlijk weten ze niet alles. Stelletje betweters.

Liegt jouw kind tegen je? Dit is waarom kinderen liegen per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.