Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Vrije Tijd 16 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Van trefbal tot sneeuwverven: 10 tips voor een hele dag sneeuwpret

Of we het nu leuk vinden of niet: ons land ligt momenteel toch echt onder de sneeuw. Waar sommige ouders misschien het liefste binnen blijven, geldt dat voor kinderen vaak niet. Zij willen naar buiten en lekker spelen in de sneeuw. Dus pak jullie maar dik in, het wordt heus wel gezellig.

En geen zorgen, wij geven tips voor leuke activiteiten in de sneeuw.

Komt er een sneeuwstorm?

Waar er eerder nog werd gesproken over een heuse sneeuwstorm dat woensdag ons land zou bereiken, lijkt dat mee te vallen. Volgens Buienradar is het eigenlijk veel te vroeg om een week van tevoren al te roepen dat er een sneeuwstorm gaat komen. Wel zeggen ze er duidelijk bij dat de weermodellen verschillen en het er zeker aan ligt waar je woont hoeveel sneeuw er gaat vallen.

Hoe dan ook ligt er nu op veel plekken in Nederland al sneeuw en kan er dus nog sneeuw bijkomen. Reden genoeg om na schooltijd met je kids lekker naar buiten te gaan, want voor je het weet is de sneeuw alweer verdwenen. En laten wij nou net een lijstje met hele leuke en creatieve activiteiten weten voor in de sneeuw.

En nee, dan bedoelen we niet een sneeuwballengevecht, sleetje rijden of een sneeuwpop maken. Deze ideeën zijn veel leuker!

Leuke en creatieve activiteiten in de sneeuw

Met deze activiteiten hebben jij en je kinderen (en hun vriendjes) absoluut heel veel plezier.

1. Kunstgalerij

Laat de kinderen sneeuwkunsten maken door figuren en vormen in de sneeuw te tekenen. Daarna moet iedereen raden wat het is en kunnen jullie foto’s maken van de creaties. Organiseer een kleine kunsttentoonstelling voor alle buurtbewoners om alle kunstwerken te bewonderen.

2. Sneeuwbingo

Maak een lijst met sneeuwgerelateerde items zoals vogelvoetafdrukken, sneeuwvlokken of bevroren takken. Ga samen op zoek naar deze items en maak er een leuke bingo van. En uiteraard zijn er kleine prijsjes te winnen op het eind.

3. Sneeuwfoto’s maken

Doe een wedstrijdje wie de mooiste sneeuwfoto kan maken. Dat kan aan de hand van een opdracht, zoals fotografeer een gebouw dat onder de sneeuw ligt, maar je kan de kinderen ook de ruimte geven om zelf iets te bedenken. Kijk hoe creatief ze zijn, misschien word je wel verrast.

4. Sneeuwverven

Als jullie tuin onder de sneeuw ligt, is dit een leuke opdracht. Laat je kinderen de sneeuw beschilderen, ze kunnen kunstwerken maken of zelfs een kleurrijke sneeuwpop creëren. Dit is toch wel even wat leuker dan gewoon tekenen, toch?

5. Iglo bouwen

Oké, hiervoor moet er wel aardig veel sneeuw liggen, maar als dat het geval is, is dit een heel leuk idee. Probeer samen een kleine iglo te bouwen en maak het extra speciaal door het binnen gezellig te maken met een knus dekentje en kussentjes.

6. Sneeuwobstakelbaan

Sleetje rijden blijft altijd leuk, maar wat nog leuker is, is om het deze keer wat moeilijker te maken. Maak een hindernisbaan door middel van jassen of, als er veel sneeuw ligt, door zelf heuvels en hobbels van sneeuw te maken en laat de kinderen deze parcours afleggen. Lachen, gieren, brullen.

7. Sneeuwsculpturenwedstrijd

Alleen een sneeuwpop maken is verleden tijd. Organiseer een echte sneeuwsculpturenwedstrijd en laat iedereen zijn eigen unieke sneeuwsculptuur maken. Geef prijzen voor de meest creatieve, grappige of indrukwekkende sculpturen.

8. Speurtocht

Organiseer een sneeuwspeurtocht, waarbij je leuke kleine voorwerpen in de sneeuw verstopt. Maak een lijst met aanwijzingen en laat de kinderen de verstopte schatten vinden, terwijl ze genieten van het winterse landschap.

9. Bowlen

Voor deze opdracht mogen jullie wel sneeuwballen maken, maar niet om te gooien naar elkaar. Maak kegels, van sneeuw of gewoon van voorwerpen van thuis, en laat de kinderen door middel van sneeuwballen proberen de kegels om te gooien.

10. Trefbal

Voor deze activiteit heb je misschien wat meer kinderen nodig, tenzij jullie een grote familie hebben natuurlijk. Speel een winterse versie van trefbal, maar dan met sneeuwballen. Verdeel jullie in twee teams en gooi sneeuwballen om elkaar af te gooien. Het team met de laatste overlevenden wint.

Winterdip? Zo blijf je die leuke moeder of vader

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.