Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 20 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Winterdip? Zo blijf je die leuke moeder of vader

Lage temperaturen, korte dagen met weinig zonlicht: het zijn de perfecte ingrediënten voor een winterdip. Veel mensen hebben er iedere winter weer last van. Wat kun je doen als je in een winterdip zit? We geven hieronder wat tips, zodat je ook in de winter die leuke moeder of vader kunt blijven.

Niet alle mensen zijn even blij met de winterperiode. Bij veel mensen slaat zodra de dagen korter worden niet alleen de vermoeidheid, maar ook de somberheid toe. Het is erg vervelend om een winterdip te hebben, zeker als je kinderen heb waarvoor je moet zorgen.

Symptomen van een winterdip

  •  Je wil alleen maar slapen
  • Ook al ben je moe, slapen lukt slecht
  •  Somberheid, je ziet geen leuke dingen meer
  • Geen behoefte aan sociale contacten, je wil alleen maar thuis zijn
  • Slecht concentreren, je bent telkens met iets anders bezig

Tips om een winterdip te voorkomen

Heb je een winterdip of ben je bang dat je binnenkort in een winterdip terecht gaat komen? Met de volgende tips wordt de winterperiode minder erg.

Pak goed je rust

Het is belangrijk om goed je rust te pakken. Als je echt moe bent, ga dan tegelijkertijd met je kinderen naar bed. Hopelijk voel je je dan de volgende dag wat beter. Ook is het belangrijk om in het weekend goed je rust te pakken. Plan niet je hele weekend vol. Het is namelijk goed om even niets te doen of gewoon lekker thuis te zijn en een film te kijken. Hierdoor kun je wat opladen.

Lichttherapie

Een winterdip krijg je omdat je minder zonlicht krijgt. Een goede optie is daarom lichttherapie. Koop of huur een lichtbox en ga hier elke ochtend een halfuur voor zitten. Je zal zien dat je na een paar weken al verschil voelt en je zelfs een stuk energieker gaat voelen.

Eet gezond

Gezond en gevarieerd eten is zeker in de winter belangrijk. Door gezond te eten en genoeg water te drinken voel je je beter en energieker. Ook is het goed om extra vitamines in te nemen. Vooral vitamine C, D en B12 geven een extra boost.

Beweeg genoeg

Ook al heb je er misschien helemaal geen zin in: genoeg beweging helpt bij een winterdip. Ga twee keer in de week naar de sportschool of sport/wandel in de buitenlucht. Door te bewegen maak je een gelukshormoon aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je beter in je vel gaat zitten.

Heeft je kind last van een herfstdip? Dit kun je eraan doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.