Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 4 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind last van een herfstdip? Dit kun je eraan doen

Moeite met opstaan, geen energie, last van vreetbuiten: oei, dan heb je misschien te maken met een herfstdip. Maar niet alleen jij kunt hier last van hebben, ook kinderen kunnen een herfstdip krijgen. Wat je eraan kunt doen? We vertellen het je.

De herfstdip wordt voornamelijk veroorzaakt door het gebrek aan zonlicht (vertel ons wat). Maar gelukkig is er wel wat aan te doe.

Een kind met een herfstdip

Door het gebrek aan zonlicht is het natuurlijk al gauw donker. In het donker maakt een lichaam melatonine aan, wat ook wel het ‘slaaphormoon’ wordt genoemd. Bij daglicht wordt cortisol aangemaakt, een hormoon wat ervoor zorgt dat iemand alert is. Een balans tussen deze hormonen is belangrijk.

Een gebrek aan zonlicht kan ook nog zorgen voor een tekort aan vitamine D, daardoor kan iemand zich wat down voelen. Bij je kind kun je dit alles merken doordat hij slaperig, hangerig, chagrijnig of lusteloos is.

Is jouw puber depressief? Zo krijg je grip op hun dip

Zo komt je kind een herfstdip door

Een paar handige tips om de herfstdip samen met je kind goed door te komen.

1. Ga naar buiten

Licht is belangrijk, ga dus veel naar buiten. Vooral in de ochtend is het goed om naar buiten te gaan, dan is er relatief veel “blauw” licht. Blauw licht remt de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.

2. Geef vitamine D

Voor kinderen tot drie jaar wordt sowieso geadviseerd om vitamine D te geven als supplement. Maar ook voor oudere kinderen kan dit goed zijn, zeker in het najaar omdat ze dan minder vitamine D uit zonlicht halen. Bij kinderen met een getinte huid (die hebben meer behoefte aan vitamine D) is dit extra belangrijk.

3. Zorg binnen voor voldoende licht

Ook binnen is het belangrijk om voldoende licht te hebben. Je kunt hiervoor zelfs speciale lampen kopen met blauw licht of “zonlicht”. Maar gewoon de lampen aan doen en de gordijnen goed open helpt ook al veel.

4. Hou je aan de bedtijden

Als het ‘s ochtends donker is zijn we geneigd wat langer te blijven liggen. Maar dat is niet bevordelijk als je van een herfstdip al wil komen. Hou je daarom goed aan de bedtijden van je kind.

5. Bewegen

Bewegen is altijd gezond, maar het helpt ook effectief tegen een herfstdip. Dit heeft te maken met het gelukshormoon dopamine dat vrijkomt tijdens het sporten, een stofje dat je in de zomer ook uit de zon haalt.

Lees ook:

Waarom hebben kinderen vaker nachtmerries dan volwassenen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.