Redactie
Redactie Opvoeden 18 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Als je kind liefdesverdriet heeft: handige tips om erover te praten

“Dit gevoel gaat nooit meer over.” “Dit is het ergste ooit!”, en “Ik vind nooit meer iemand anders.” Het zijn herkenbare kreten voor ouders die hebben moeten zien hoe hun kind omgaat met een gebroken hart.

Dit zijn een aantal handige tips van een expert die je precies vertellen hoe je kunt omgaan met een kind met liefdesverdriet.

Als je kind liefdesverdriet heeft, hoe praat je er over?

“Het brein van je kind staat op het punt om echt over de toekomst na te denken”, legt Joseph Shrand, hoofd van de kinder- en jeugdpsychiatrie van CASTLE (Clean and Sober Teens Living Empowered) en auteur van ‘Do You Really Get Me uit?’ “Alles gebeurt hier en nu. De toekomst is voor hen nog abstract en ver weg. Dat is de reden waarom een gebroken hart voor een kind extra heftig is.

Shrand merkt op dat omdat kinderen geworteld zijn in het heden, het vaak voelt alsof de pijn voor altijd zal duren. Dat is niet alleen verkeerd denken, zoals sommige ouders misschien denken. Het is een functie van hun huidige hersenontwikkeling. Dat is waarom het niet echt helpt voor ouders om een ​​kind te vertellen dat ze eroverheen zullen komen. Ze hebben namelijk echt het gevoel dat dit niet gaat gebeuren.

Zo kun je een kind met liefdesverdriet helpen

Het is nuttiger om uit te leggen waarom ze zich zo voelen. “We leren hen dat wat er gebeurt normaal is”, zegt Shrand. Hij bespreekt het onderwerp vaak door met kinderen te praten over hoe hun schoenmaat is veranderd. Ze passen de schoenen die ze toen ze vier jaar waren ook niet meer. “Dat is veranderd en dit zal ook veranderen”, vertelt hij aan kids met een gebroken hart.

Als ouder kan je dit moment, van liefdesverdriet, ook gebruiken om je kind te prijzen voor zijn of haar empathie. Het is namelijk heel erg mooi dat ze zoveel om iemand geven dat ze dit zo vervelend vinden. Liefdesverdriet is niet het moment om in simpele clichés mee te gaan. Het helpt niet om een kind te vertellen dat ze er wel overheen komen of dat er genoeg vissen in de zee zijn. Het enige wat je moet doen is de communicatielijnen tussen je kind en jezelf open houden.

Verplaats je in je kind

“Laten we er vanuit het perspectief van een kind met liefdesverdriet over nadenken”, zegt Shrand. “Een kind met een gebroken hart begint te denken dat ze minder waarde hebben. Misschien schamen ze zich en voelen ze dat er iets mis is met hen.” Het doel is niet te minimaliseren, maar te contextualiseren. Boven alles, zegt Shrand, moeten ouders het gesprek over liefdesverdriet benaderen met openheid en eerlijkheid. Dat is wat cruciaal is om te voorkomen dat een kind zich terugtrekt en twijfelt aan zichzelf.

Dus:

  • Ontken de gevoelens van je kind niet
  • Praat over het feit dat hun hersenen (en daarmee hun ontwikkeling en emoties) aan het veranderen zijn en dat het niet hun schuld is. Het wordt namelijk beter
  • Prijs het kind voor zijn of haar empathie en voor het kunnen hebben van zulke sterke gevoelens
  • Herinner hen eraan dat dingen soms uit elkaar vallen omdat ze niet passen, niet omdat ze slecht zijn
  • Benader het gesprek met openheid en eerlijkheid

Als je dochter op jonge leeftijd verkering krijgt, hoe ga je daar als ouder mee om?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.