redactie
redactie Ouders 19 juni 2018

Lievelingskind

antwoord

Je ene kind leuker vinden dan je andere kind, is een taboe. Daar praat je meestal niet over. Ouders die een voorkeur hebben voor een van beide kinderen en/of die hun kinderen verschillend benaderen, is een verschijnsel dat vaker voor komt. Met houden-van heeft het meestal niets te maken, meer met voorkeur. Vaak zie je dat een ouder die zo’n voorkeur voor een kind heeft, meer gelijkenis of raakvlakken heeft met dat kind, meer van zichzelf in hem of haar herkent. Het kind makkelijker kan lezen of qua humor meer op één lijn zit. 

Ik vind het moedig dat je durft toe te geven dat je deze gevoelens hebt. Door het te erkennen word je je ervan bewust en kun je er ook wat mee doen. Veel ouders zijn zich er niet van bewust, maar onderschat kinderen niet, want die hebben daar vaak een heel scherp gevoel voor en het kan lastig gedrag in de hand werken waardoor jouw gevoel alleen nog maar versterkt wordt. Bovendien kan het slecht zijn voor het zelfvertrouwen en de eigenwaarde van een kind als het het gevoel heeft dat het minder gewaardeerd wordt dan een broer of zus. En dat is natuurlijk niet wat je als ouder wilt. 

Proberen er wat aan te doen dus. En probeer vooral je voorkeur niet naar de kinderen te laten merken. Wat kun je doen?

  • Onderneem regelmatig wat met je zoon. Zoek naar dingen die jullie beiden leuk vinden of wat hij graag met jou zou willen doen. Geef er ook een gevolg aan. Let erop dat je ‘s avonds na een uitje met je zoon net zo enthousiast bent als na een middagje winkelen met je dochter. Eén op één aandacht is heel belangrijk en kan zorgen voor erg leuke momenten met je kind. 
  • Let ook op je fysieke contact en het geven van bijvoorbeeld complimenten of het tonen van interesse. Door dit een tijdje bewust te verdelen of stil te staan bij je zoon zal het meer eigen worden en zul je zien hoe fijn hij het zal vinden.
  • Vaak heeft het ook te maken met fases. Als het ene kind in een 'moeilijke periode' zit, kan het zijn dat je als ouder juist naar het andere kind trekt. Wees je ervan bewust en probeer het te voorkomen.
  • Probeer je erover heen te zetten dat je niet met alle kinderen evenveel raakvlakken of overeenkomsten hebt. Dat is logisch, zoek toch naar gezamenlijke interesses. 
  • Om te voorkomen dat je negatief wordt van de verschillen, adviseer ik vaak om een tijdje iedere avond drie leuke dingen over je kind op te schrijven van die dag. Het klinkt tuttig, maar zo focus je op de positieve dingen en dat kan echt helpen in een periode dat het lastig loopt tussen jou en je kind.
  • Vergelijk kinderen met zichzelf en niet met elkaar. Dus: ‘Wat heb je alle spullen netjes opgeruimd, je weet steeds beter waar alles hoort’. In plaats van: ‘Wat heb je netjes opgeruimd, bijna net zo netjes als je zus dat altijd doet'. 
  • Praat niet over je voorkeur als de kinderen in de buurt zijn en deel het niet met te veel mensen. Je wil natuurlijk nooit dat je kinderen er op wat voor manier van horen. 
Reageer op artikel:
Lievelingskind
Sluiten