Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Lichamelijke ontwikkeling 15 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Eerste hulp voor rechtshandige ouders met een linkshandig kind

Help, jullie kind poetst tanden met de linkerhand, snijdt eten met links en tekent, knutselt en knipt met, jawel, de linkerhand. Je kind is linkshandig, maar zelf zijn jullie rechts! Hoe pak je dit nu het beste aan? Dat vertellen we je hier.

Hoofdredacteur Laura (rechtshandig) en haar vriend (ook rechtshandig) kwamen in zo’n situatie terecht. Toen hun dochter nog geen jaar was, viel het hen al op dat zij alles met haar linkerhandje pakte. Pas vanaf een jaar of zes is vast te stellen of een kind links- of rechtshandig is, maar de tekenen ervan vallen daarvoor vaak al op. Toch wisselen kinderen nog regelmatig van hand tot dus de leeftijd van zes jaar.

Je linkshandige kind met bestek leren eten: een handig trucje

Staat vast dat je kind linkshandig is en zijn beide ouders rechtshandig, dan kom je af en toe voor wat uitdagingen te staan. Zoals leren eten met bestek, leren schrijven en knippen en veters leren strikken. Gelukkig zijn er best wat tips en tricks om dit gemakkelijker te maken.

Voor kinderen met de linkerhand als voorkeurshand is omgaan met bestek net even anders dan voor rechtshandigen. Zo snijdt een linkshandige meestal met links, omdat dit de sterkste hand is. Dit in tegenstelling tot rechtshandige mensen die met rechts snijden en de vork in de linkerhand vasthouden (volgens de etiquette).

Wil je aan je kind leren hoe het netjes met bestek moet eten, ga dan tegenover je kind zitten. Jij eet gewoon zoals altijd en je kind spiegelt jou (mes links, vork rechts). Ook is het fijn voor je kind om niet rechts van iemand te zitten die rechtshandig is, om botsingen te voorkomen.

Handige hulpjes voor linkshandige kinderen

Een pen die makkelijk schrijft, is fijn om te hebben voor je kind. Omdat de schrijfbeweging anders is bij linkshandigen. Ook is het handig als de pen snel droogt, om vlekken tegen te gaan. Als je met links schrijft, ga je soms over je eigen handschrift heen. Dit is vaak het geval als je kind bovenhands schrijven aangeleerd heeft (gekregen). Verder is een linkshandig schaartje geen overbodige luxe, zodat je kind goed kan zien waar het knipt en het papier niet dubbelvouwt. Laat je kind beginnen met knippen aan de linkerkant van het papier, eigenlijk gespiegeld aan iemand die rechtshandig knipt dus.

Denk ook aan een puntenslijper die met links gebruikt kan worden, een teken- of schrijfblok zonder spiraal aan de linkerzijde en genoeg ruimte aan de linkerkant om vrij te bewegen. Een linkshandige lineaal werkt fijner en eventueel een computermuis aan de linkerkant en linkshandig ingesteld.

Veters leren strikken

Veters leren strikken bij kinderen is al een lastige, maar nog lastiger als jullie voorkeurshanden verschillen. De makkelijkste manier: ga, net als met eten, tegenover je kind zitten en laat het alles hetzelfde doen als jij. Dan spiegelt je linkshandige kind en pakt het de veters in de goede hand.

14 opmerkelijke weetjes over linkshandige kinderen die je nog niet kende

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.