Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 3 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Lisette (46): ‘Ik had mijn tiener nooit moeten laten backpacken’

Niet alle tieners zullen nog graag met hun ouders op vakantie willen. De zoon van Lisette (46) voelde ook meer voor een vakantie met vrienden. Lisette liet haar zoon door Europa backpacken, maar heeft spijt van haar keuze.

“Mijn zoon is inmiddels bijna zeventien. Backpacken staat al jarenlang op zijn lijstje, maar wij vonden hem voorheen te jong. Deze zomer stemden wij ermee in: hij mocht er mijn zijn grote tas en skateboard op uit.

Backpacken door Europa

Samen met een groepje vrienden maakte mijn zoon een plan. ‘We willen zoveel mogelijk skateparken bezoeken’ was het enige doel. Daar vond ik natuurlijk niets mis mee, en heb zelfs met veel nieuwsgierigheid mee gekeken naar de skateparken in Duitsland en Tsjechië.

Één van de jongens uit zijn vriendengroep is iets ouder, en heeft een rijbewijs. Het plan was om op de bonnefooi langs campings te rijden, om zo de kosten tijdens het backpacken te besparen.

Ik gaf mijn zoon een keuze: óf hij moest dagelijks een kort berichtje sturen met zijn locatie, óf hij liet zijn locatie tracker aanstaan. Ik vond het namelijk geen probleem als hij niet zou bellen of appen, maar dan wilde ik wel op de hoogte ik blijven van zijn reisroute.

‘Met een goed gevoel nam ik afscheid’

Mijn zoon koos voor de locatie tracker, en we namen met een goed gevoel afscheid. Natuurlijk vond ik het spannend, en ik had zeker een brok in mijn keel toen hij vertrok.

Tegelijkertijd had ik er vertrouwen in. Mijn man en ik hebben gedurende zestien jaar ons best gedaan om onze zoon op te voeden, en so far had dat goed uitgepakt. Hij gedroeg zich namelijk voorbeeldig. Onze zoon was niet van het stappen, en dronk nauwelijks. Hij behaalde goede studieresultaten en had een bijbaantje, fatsoenlijke vrienden en hobbies.

Gedurende het backpacken hield ik hem dan ook met een schuin oog in de gaten. Stiekem vond ik het ook wel leuk om de zomer samen met mijn partner te spenderen. Ik zag dat mijn zoon via Berlijn naar Tsjechië reisde: precies zoals hij van te voren had gepland.

‘Ik schrok me dood toen zijn vrienden voor de deur stonden’

Drie weken later ging de deurbel. De vrienden van mijn zoon stonden voor de deur. Met een plastic tas met vuile was en het skateboard van mijn zoon. Ik schrok natuurlijk heel erg. Binnen tien seconden ging er van alles door me heen.

Gelukkig was er niets ernstigs gebeurd. De vrienden kwamen zijn spullen afgeven, aangezien mijn zoon langer in Praag wilde blijven. Hij had daar een meisje leren kennen, en wilde meer tijd met haar doorbrengen.

Na wat verhitte telefoongesprekken met mijn zoon kwam ik erachter dat zijn vrienden inderdaad de waarheid spraken. Ik heb op mijn zoon kunnen inpraten en een ticket voor hem geboekt. Een paar dagen kon ik hem van het vliegveld ophalen. Daar kwam hij aan. Inclusief een tatoeage, en een kort geschoren kapsel. En als klap op de vuurpijl: zijn nieuwe vriendin had hij meegenomen. Hij ging er namelijk wel vanuit dat zij bij ons kon logeren, aangezien hij toch ‘zo’n chille ouders’ had.

Waarschijnlijk zal ik hier later om kunnen lachen, maar voor nu zie ik er de humor niet van in. Voorlopig zal mijn zoon niet meer gaan backpacken als het aan mij ligt.”

Kim (41) laat haar dochter van zestien alleen backpacken: ‘Ik moedig het juist aan’  

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.