Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Schoolkind 17 feb 2023
Leestijd: 4 minuten

Lunchtijd op basisscholen te kort? ‘Mijn zoon komt vaak met een halfvolle broodtrommel thuis’

Er komt steeds meer aandacht voor de schoollunches op basisscholen. Eerder kwamen de gezonde en gratis schoollunches ter sprake, nu horen we steeds vaker ‘in de wandelgangen’ dat de lunchtijd te kort is. Wij vroegen jullie: is dat ook bij jouw kind(eren) het geval?

De lunch is een belangrijk moment op de basisschool: kinderen krijgen de tijd om te eten en krijgen zo weer nieuwe energie. Nu horen wij regelmatig dat de lunchtijd wel wat langer mag duren op school. Is de lunchtijd op de basisschool te kort? Wij vroegen het aan verschillende lezers van J/M Ouders.

Thuiskomen met een halve broodtrommel

“De lunchtijd is zeker te kort. Ik krijg meestal een halfvolle broodtrommel weer terug, met de verklaring: ‘Ik had geen tijd meer mama’”, vertelt Marjolein. Ook Marian herkent het probleem: “Mijn zoon zit in groep 6 en hij krijgt 15 minuten de tijd om te eten. Hij komt vaak weer thuis met een bijna volle broodtrommel.”

Op andere basisscholen gaat de tijd van het eten af van de buitenspeeltijd. “Bij ons mogen ze blijven zitten als ze het nog niet op hebben. De rest gaat dan naar buiten en degene die laat is, kan aansluiten wanneer hij/zij klaar is”, vertelt Veronique. Bij Kims dochter gaat het ook zo op school, waar Kim niet tevreden mee is: “Het voelt haast als een straf als je niet snel je broodtrommel leeg hebt.”

Eerst buitenspelen en dan eten

Sommige scholen pakken het anders aan, zoals de school van de dochter van Marga. “Hier op school gaan ze eerst buitenspelen en daarna eten. Dan voelen de kinderen zich niet zo opgejaagd als de halve klas al naar buiten is. En ze hebben meer honger van het spelen.” Bij Christa gaat het er nog iets anders aan toe: “Bij ons mogen ze zelf weten wanneer ze hun fruit en brood eten, wat meestal gewoon niet gebeurt. En dan eten ze het thuis pas op.”

Ook zijn er ouders die wel tevreden zijn met de schoollunches. “Onze dochter zit op een gezonde school, dit betekent dat school de lunch verzorgt, maar dat ze ook langer pauze hebben. Zo hebben ze meer tijd om te eten en daarna krijgen ze ‘sport en spel’, dus niet alleen maar buiten spelen. Ik vind het een heel fijn concept”, vertelt Sam.

Half uur lunchpauze

Veel ouders zijn erover eens dat een half uur precies genoeg is voor een schoollunch, dat zou lang genoeg zijn om je broodtrommel leeg te krijgen. “Ik ben zelf overblijfouder en bij ons hebben ze een half uur eetpauze. Het merendeel van de kleuters redt dit wel en de kleuters die meer tijd nodig hebben, mogen ook gewoon na dit half uur dooreten. De deur van het klaslokaal gaat dan open en dan blijft er altijd 1 van de overblijfouders bij de deur de boel in de gaten te houden. Maar sommige kindjes hebben soms ook echt belachelijk veel eten mee”, vertelt Debby.

Ook Brigitta is het hiermee eens: “Ik werk als onderwijsassistent in het basisonderwijs. Een half uur lunchpauze is voor een kleuter/ schoolkind lang genoeg. Als het binnen die tijd niet op is, dan heeft het kind te veel in zijn broodtrommel of eet hij heel erg langzaam. Op de meeste scholen hebben kinderen een kwartier de tijd om te lunchen, dat is inderdaad erg kort. Vooral voor de kinderen tot en met groep 3, zij hebben wat meer tijd nodig.”

Voorschriften voor de lunch

De lunchtijden verschillen dus per school, maar zijn er dan geen wettelijke regels over de schoollunchtijden? Er zijn geen voorschriften voor de lengte van de lunchpauze, maar is het wel de regel dat activiteiten evenredig in verhouding over de dag verdeeld moeten zijn. De school moet zelf bepalen of een lunchpauze beschouwt wordt als een onderwijsvrije pauze (waarin kinderen naar huis kunnen) of onderdeel is van een continurooster.

De school mag dus zelf bepalen hoelang de lunchpauze duurt en of de kinderen deze op school of thuis doorbrengen. Wel is het van belang dat de pauze niet enorm kort is en de lessen veel te lang. De lunchpauze blijft erg belangrijk, omdat kinderen op die manier weer nieuwe energie krijgen en even hun hoofd kunnen leegmaken. Wij als volwassenen snappen maar al te goed hoe belangrijk dat is, want ook voor ons is de lunchpauze een fijn ontspan-momentje.

Onderzoek: bijna helft leerkrachten ziet kinderen junkfood eten bij lunch

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.