Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Puber 17 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

De puberstrijd met Cynthia: ‘Mijn zoon (17) gebruikt drugs’

In de wekelijkse rubriek ‘De puberstrijd met…’ bespreken we een strijd tussen ouder en puber. Deze week vertelt Cynthia over de strijd die ze heeft met haar zeventienjarige zoon. “Iedere puber deed dit volgens hem en hij was zeker niet verslaafd.”

“Ik merkte dat mijn zoon anders reageerde. Hij trok zich vaker terug op zijn kamer en had een ander slaap- en eetpatroon ontwikkeld. Waar hij eerst vrij energiek, vrolijk en heel open kon zijn, bleef zijn stemming nu veel vlakker. Het waren dingen die ik niet meteen met elkaar kon rijmen. Achteraf zie ik wel dat hij al een langere tijd bezig was met drugs.

Drugs

In ons gezin zijn we altijd vrij open geweest. We willen dat alles bespreekbaar is. Daar gingen onze jongens ook gemakkelijk in mee. Ze delen veel met ons en zijn hele open en geïnteresseerde pubers. Ik ben daar heel trots op geweest, want ik zag bij vriendinnen en kennissen dat het ook anders kon. Toen Jonas net zestien werd, veranderde zijn gedrag hierin. Hij begon zich meer terug te trekken. Ik kon hem niet meer zo goed peilen.

Meerdere keren probeerde ik hem hierop aan te spreken. Ik merkte al snel dat hij dit vervelend vond. Hij duwde zich steeds van ons af. We moesten hem vooral met rust laten. Dat probeerde ik dan ook, maar in mijn hoofd zat het niet lekker.

Al gauw kreeg ik vermoedens dat hij drugs gebruikte. Hij had al een paar keer om extra geld gevraagd, maar de smoesjes waarom het al op was geloofde ik niet. Mijn man en ik besloten met hem het gesprek aan te gaan. Toen we het woord drugs lieten vallen, werd hij woest. Hoe kwamen we erbij?

Sinds dat gesprek is zijn gedrag alleen maar meer veranderd. Hij probeerde nog meer voor ons te verbergen. Zowel mijn man als ik hadden hierdoor constant aanvaringen met hem. Jonas reageerde op alles zeer geïrriteerd. Daarnaast begonnen we ons zorgen te maken over zijn schoolprestaties. Hij kon maar moeilijk uit bed komen in de ochtend en we kregen vanuit school te horen dat hij een aantal keren had gespijbeld.

Strijd

Uiteindelijk bij een zoveelste confrontatie gaf Jonas toe dat hij weleens drugs had gebruikt. Hij vond verder dat we ons daar niet mee moesten bemoeien, omdat het niet heel erg was. Iedere puber deed dit volgens hem en hij was zeker niet verslaafd. Aan dit laatste begon ik steeds vaker te twijfelen. De manier waarop hij uit zijn ogen keek was anders. Hij was een compleet andere jongen dan twee jaar geleden. Het maakte me verdrietig, maar ook vaak boos. Onze strijd gaat niet eens echt over de drugs, maar vooral over zijn gedrag waar we tegenaan lopen.

School

Inmiddels zijn we zo ver dat we een gesprek hebben gehad op school over zijn drugsgebruik. Gelukkig hebben ze hier een beleid en hulpprogramma voor, want helaas komt het steeds vaker voor dat jongens en meiden van zijn leeftijd veel gebruiken of zelfs verslaafd zijn. Jonas staat er gelukkig inmiddels voor open om hierover in gesprek te gaan met iemand. Dit is voor ons een eerste stap. Ik hoop ook dat we uiteindelijk weer op een open manier met elkaar kunnen communiceren en geen constante strijd hoeven te voeren. Daar ben ik echt helemaal klaar mee.”

De puberstrijd met Ronald: ‘Mijn dochter (17) negeert me’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.