Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gedrag 17 feb 2023
Leestijd: 3 minuten

6x mythes en misvattingen over kinderen met ADHD

ADHD wordt soms uitgelegd als ‘Alle Dagen Heel Druk’. Ten onrechte, want dat is bij kinderen met ADHD lang niet altijd het geval. En zo zijn er nog veel meer vooroordelen en misvattingen over deze ontwikkelingsstoornis. Wij zetten zes van die mythes voor je op een rij.

Veel mensen gaan er van uit dat kinderen met ADHD altijd druk zijn, hyperacties en zich niet kunnen concentreren. Toch kent ADHD veel meer aspecten en kenmerken dan alleen dit ene deel, dat zich vooral bij jongens met ADHD uit.

Misvattingen over kinderen met ADHD

Deze zes dingen denken veel mensen over kinderen met ADHD, maar zijn dus niet waar.

1. Peuters kunnen geen ADHD hebben

Er wordt vaak gedacht dat ADHD zich pas uit vanaf de kleuter leeftijd, maar dat is niet waar. Ook peuters kunnen al symptomen van ADHD vertonen. Toch is het, zelfs voor experts, lastig om die vast te stellen. Omdat veel symptomen zoals impulsiviteit, hyperactiviteit en concentratieproblemen ook gewoon ‘peutergedrag’ kunnen zijn.

2. Kinderen met ADHD zijn lui en ongemotiveerd

Kinderen met ADHD kunnen bijvoorbeeld op school het gedrag vertonen alsof ze lui en ongemotiveerd zijn. Vaak is dit echter om te maskeren dat ze niet goed weten hoe ze hun schoolwerk moeten aanpakken. Bijvoorbeeld omdat ze het vanwege concentratieproblemen moeilijk vinden een lange opdracht af te ronden. Als ze hierbij worden geholpen zal vaak blijken dat ze eigenlijk helemaal niet lui of ongemotiveerd zijn.

3. Ze zijn gewoon een beetje druk en dromerig

Alle kinderen zijn weleens dromerig en druk, maar niet alle kinderen hebben ADHD. Vaak wordt aangenomen dat een kind dat ADHD heeft enkel drukker en dromeriger is dan normaal. Maar bij veel kinderen die gediagnostiseerd worden met ADHD is dit probleem veel ernstiger. Zo erg dat het het hun functioneren op school en in het gezin beïnvloedt en dat ze veel moeite hebben om mee te komen in het dagelijks leven.

4. ‘Hij concentreert zich uren op het gamen, hij kan geen ADHD hebben’

Het is niet waar dat kinderen met ADHD zich nergens op kunnen concentreren. Vaak heeft het te maken met het type activiteit of ze zich wel of niet kunnen concentreren. Zo geeft een game een kind vaak veel prikkels waardoor ze continu worden gestimuleerd en daardoor geconcentreerd kunnen blijven. In tegenstelling tot bijvoorbeeld schoolwerk maken wat maar weinig prikkels geeft en daardoor een stuk “saaier” is.

5. ADHD wordt veroorzaakt door een te “losse” opvoeding

ADHD kan gelukkig niet worden veroorzaakt door de manier van opvoeden. Wel is het zo dat bepaalde manieren van opvoeden ADHD kunnen versterken en andere manieren van opvoeden kunnen helpen de symptomen te verminderen. Als ouder zal het een zoektocht zijn om uit te vinden welke manier voor jouw kind werkt en welke niet.

6. ADHD gaat vanzelf over als je ouder wordt

Het klopt dat de symptomen van ADHD kunnen veranderen als iemand ouder wordt. Maar dat ADHD vanzelf verdwijnt als je bijvoorbeeld volwassen wordt is niet waar. Zo blijkt dat maar liefst 85% van de kinderen met ADHD hier als volwassene nog steeds “last” van hebben. Wel kunnen de symptomen in bepaalde levensfasen erger of minder erg worden, en in sommige gevallen zijn volwassenen goed in staat om zonder medicatie hun symptomen onder controle te houden. Dit verschilt erg per persoon.

ADHD bij je kind: de symptomen op een rijtje gezet

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthychildren

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.