Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Puber 10 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

De puberstrijd met Ronald: ‘Mijn dochter (17) negeert me’

In de wekelijkse serie De puberstrijd met bespreken we een strijd tussen ouder en puber. Deze week vertelt vader Ronald over de strijd die hij heeft met zijn 17-jarige dochter. “Ze lijkt een afkeer tegen mij te hebben”, vertelt hij aan J/M Ouders.

”Toen mijn dochter net geboren was, zat ik voor mijn werk veel in het buitenland. Misschien is dat ook wel meteen de oorzaak van deze hele puberstrijd. Ik probeerde zoveel mogelijk thuis te zijn, maar helaas ging dat niet altijd.

Hechting

Al gauw merkte ik dat Anna veel meer naar mijn vrouw toetrok. Niet gek natuurlijk, want ik was ook minder aanwezig. Toen ze naar de basisschool ging, heb ik besloten minder te gaan werken. Ik wilde haar ook naar school kunnen brengen of ophalen. Dit ging goed en ik merkte ook dat ze steeds meer naar me toe begon te trekken. Ik heb in die tijd veel geïnvesteerd in onze band.

Anna is een vrij heftige puber. Ze begon er ook vroeg mee. Vanaf groep 8 kon ze al behoorlijk opstandig en brutaal zijn. Echt strijd hadden we toen nog niet, maar in de jaren die volgden werd het meer. Echter merkte ik al snel dat ze met mijn vrouw veel minder strijd had. Op een of andere manier botsen wij in het contact. Wanneer er een conflict is, wil ze alleen maar met mijn vrouw praten. Ze negeert me compleet. Dat zorgt voor veel frustratie, maar ik voel me ook persoonlijk soms gekwetst.

Jongens, school en werk

Waar mijn dochter en ik precies strijd over hebben? Het gaat meestal over op tijd thuis komen, contact met jongens, school of haar bijbaantje. Echt noemenswaardig is het vaak niet, maar de strijd is er wel naar. Ze maakt vaak eerst verwijten, begint te schreeuwen of negeert me de hele avond. Mijn vrouw lost het vaak op met toenadering en een rustig gesprek. Bij mij staat ze daar niet voor open.

De afgelopen maanden hebben we al veel geprobeerd om deze strijd te voorkomen. Toch lijkt het iedere keer op hetzelfde neer te komen. Rustig in gesprek gaan met Anna zit er op dit moment niet in. Ze staat er niet voor open. Ik hoop zelf dat ze hier over een korte tijd wel voor open staan. Zelf heb ik ook al meerdere malen op het punt gestaan om hulp in te schakelen. Niet voor Anna, maar vooral voor mezelf. Wellicht kan ik op deze manier wat handvatten krijgen om beter met mijn puberdochter om te kunnen gaan.”

De puberstrijd met Rosanne: ‘Mijn zoon Ruben (13) komt zijn bed niet uit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.