Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Puber 31 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

De puberstrijd met Rosanne: ‘Mijn zoon Ruben (13) komt zijn bed niet uit’

In de wekelijkse rubriek De puberstrijd met… bespreken we een strijd tussen ouder en puber. Deze week vertelt Rosanne over de strijd die ze dagelijks heeft met haar zoon Ruben van dertien over het opstaan: “Nu hij naar de middelbare school gaat, blijft hij nog langer liggen.”

“Ruben is echt een slaapkop en dat heeft hij niet van een vreemde. Mijn man houdt net zoveel van slapen en ook zijn twee oudere broers doen niets liever. Echter had ik met die twee andere jongens nauwelijks problemen. Bij Ruben ligt het allemaal net even iets gevoeliger. De strijd rondom het opstaan en op tijd uit bed komen, valt me zwaar.

Moeite met opstaan

Toen Ruben nog klein was, vonden we het niet zo erg. Hij had zijn slaap hard nodig en voor ons als ouders was het eigenlijk wel lekker. Met drie jongens die veel slapen, kun je zelf ook genoeg rust pakken. Helaas ligt het bij Ruben net iets ingewikkelder. Want naast dat hij houdt van uitslapen, kan hij echt zijn bed niet uitkomen in de ochtend. Toen hij op de basisschool zat, merkten we dit al op. In de ochtend moest ik altijd meerdere keren zijn kamer binnenkomen om hem opnieuw wakker te maken. Met moeite kwam hij eruit. Vaak was een groot deel van de ochtendspits al verstreken en gingen we gehaast richting school. Omdat ik vrij punctueel ben en graag op tijd kom, waren we nooit te laat.

Vanaf groep 6 ging hij zelfstandig naar school en eigenlijk ging dat nog prima. Meestal had ik hem op tijd de deur uit. De strijd rondom het opstaan werd pas echt ingewikkeld toen Ruben voor het eerst naar de middelbare school ging.

Schelden en schoppen

Vanaf dat moment bleek het lastiger. Ik had niet altijd zicht op zijn rooster. Daarnaast wilde ik ook dat hij zelf zou leren om op tijd uit zijn bed te komen. We kochten samen een wekker. Dit bleek geen succes. Ruben is vrij chaotisch en ik durfde er niet op te vertrouwen dat hij deze zelf zou zetten. Ik blijf hem dus iedere ochtend wakker maken, maar dat is geen pretje. Ruben is, zoals je misschien verwacht, totaal geen ochtendmens en bij hem gaat dit gepaard met een enorm ochtendhumeur. Wanneer ik hem aantik in de ochtend, slaat hij wild om zich heen of scheldt me uit. Onlangs heeft hij me hard getrapt toen ik op zijn bedrand kwam zitten. Hij wilde gewoon echt niet opstaan. Ik probeer hem overigens altijd zo rustig mogelijk te wekken om de strijd wat minder heftig te maken. Ruben ervaart dit duidelijk anders.

Doordat hij zo heftig reageert op het wakker maken, durf ik vaak niet opnieuw zijn kamer binnen te komen. Zo liefdevol en rustig ik hem probeer te wekken, zo direct en sturend is mijn man hierin. Hij ervaart deze puberstrijd dan ook heel anders. Voor mij blijft het een dagelijkse strijd. Om de ruzie te voorkomen, laat ik hem ook vaak liggen. Hierdoor heeft hij al meerdere keren een lesuur gemist. Hij lijkt daar zelf weinig last van te hebben. Natuurlijk gaan ze dit op school op een gegeven moment merken. Ik neem aan dat hij zelf uiteindelijk hier de consequenties van in gaat zien.

Consequenties

Op dit moment kies ik soms voor de strijd, omdat hij nog zo jong is. Ik heb dan het gevoel dat hij de verantwoordelijkheid zelf nog niet aankan. Mijn man denkt er anders over. Hij vindt dat ik wat harder moet zijn. Dat lukt me niet. De komende tijd ga ik hem dus zeker nog wel proberen te wekken en helpen bij het opstaan. Dan maar met af en toe wat schelden, slaan of schoppen. Ik hoop dat de strijd weg zal zijn wanneer Ruben de consequenties van zijn gedrag gaat inzien.”

Puber eigen bedtijd laten bepalen? ‘We zijn heel makkelijk, mits je je gedraagt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.