Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 28 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

5x manieren om je kind te leren avontuurlijk te zijn

Zeg jij vaak ‘doe voorzichtig!’ als je kind bijvoorbeeld in een boom klimt? Dat kun je beter niet altijd doen, want experts zeggen dat je juist aan je kind moet leren om avontuurlijk te zijn. Dat is namelijk goed voor zijn ontwikkeling.

Deskundigen zeggen dat het goed is om je kind te stimuleren avontuurlijk te zijn. Daardoor zouden ze op latere leeftijd meer zelfvertrouwen hebben, meer doorzettingsvermogen hebben en überhaupt meer risico’s durven nemen.

Je kind leren om avontuurlijk te zijn

Maar hoe doe je dat nou, een avontuurlijk kind opvoeden? Wij geven je vijf tips.

Verdiep je

Wil je kind bergbeklimmen, mountainbiken of raften? Verdiep je hier dan in en onderzoek hoe gevaarlijk het eigenlijk is wat je kind wil gaan doen. Bekijk ook waar en hoe je kind dit op een veilige manier zou kunnen doen zodat je er zelf een goed gevoel bij hebt.

Leer je kind met risico’s omgaan

Leer je kind om risico’s in te schatten en om met eventuele angsten om te gaan. Door je kind het zelfvertrouwen te geven om iets te durven leer je ze ook om controle te nemen over de situatie. Bespreek de situatie en eventuele angst met je kind. Vertel hem wat er precies gaat gebeuren en herinner hem aan een eerdere positieve ervaring waarin hij een angst heeft overwonnen.

Herken je eigen angst

Leer onderscheid te maken tussen écht gevaar en je eigen angsten. Misschien heb jij hoogtevrees en durf je niet in het reuzenrad, maar dat betekent niet dat je tegen je kind moet zeggen dat hij er niet in mag omdat het te gevaarlijk is. Laat je kind zelf uitvinden wat hij eng vindt en wat niet.

Geef voldoende aanmoediging

Het ene kind is het andere niet. Sommige zijn van zichzelf echt waaghalzen, andere zijn bangeriken. Het ene kind heeft dan ook meer aanmoediging nodig dan het andere om het avontuur aan te gaan.

Geef het goede voorbeeld

Uiteindelijk volgen de meeste kinderen het voorbeeld van hun ouders. Geef daarom het goede voorbeeld door eens wat vaker avontuurlijk te zijn. Overwin een angst, stap uit je comfortzone en ga het avontuur aan!

Zeg geen ‘doe voorzichtig!’ maar laat je kind zelf de situatie inschatten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Parents

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.