Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Gezondheid 27 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Zo zorg je ervoor dat je kinderen genoeg water drinken

Kinderen zijn vaak dol op zoete drankjes, maar echt goed zijn die niet. Water is en blijft de beste keuze. Hoe kun je er voor zorgen, dat je kinderen genoeg water drinken? In dit artikel geven we verschillende tips hoe je dit kunt aanpakken.

Kinderen vanaf vier jaar hebben ongeveer een liter vocht per dag nodig, oudere kinderen nog meer. Hoeveel ze moeten drinken is onder andere afhankelijk van hun leeftijd, het weer en de activiteiten die ze op een dag hebben. Het is het beste om je kind water te laten drinken en geen zoete suikerrijke drankjes. Water is dé ideale dorstlesser. Toch zeggen veel kinderen dat ze water niet lekker vinden of het zelfs vies vinden. Aan jou de taak om het drinken van water te stimuleren en aantrekkelijker te maken, zodat het drinken van water normaal voor ze wordt.

Zonder problemen water drinken

Met de volgende zes tips gaat het je vast lukken om je kinderen water te laten drinken.

Uitleggen aan kinderen

Leg je kinderen uit waarom water drinken zo goed is en waarom drankjes met veel suiker niet gezond zijn. Als je het moeilijk vindt om het zelf uit te leggen dan kun je op YouTube filmpjes over dit onderwerp opzoeken. Op die manier wordt het spelenderwijs aan ze uitgelegd.

Kies samen een fles uit

Ga naar de stad of naar het winkelcentrum en laat je kinderen een beker, bidon of fles in hun favoriete kleur of met hun favoriete stripfiguur uitkiezen. Je zal zien dat je kinderen hierdoor enthousiast worden om de fles in gebruik te nemen.

Neem de fles overal mee naartoe

Zorg dat je de bekers, flessen of bidons gevuld met water altijd bij je hebt. Of je nu naar de speeltuin of naar het sportveld gaat, zo hebben ze altijd water bij de hand. Dit verkleint de kans, dat ze gaan vragen om andere drankjes.

Aanbieden van water

Als ouders is het goed om je kinderen vaak water aan te bieden. Volg hierbij een vaste routine. Schenk voor iedereen bij het ontbijt, de lunch en het avondeten een glas water in. Zorg ook dat ze tussendoor genoeg water drinken. Als ze op school zitten kun je met ze afspreken dat ze de fles, bidon of beker gedurende de schooldag moeten leegdrinken.

Geef zelf het goede voorbeeld

Kinderen kijken bij alles naar hun ouders. Ook hun drink- en eetgedrag wordt gekopieerd. Drink jijzelf altijd frisdrank of andere zoete dranken? Dan zullen je kinderen dit als normaal gaan zien. Geef het goede voorbeeld en drink zelf ook water. Dan wordt drinken van water een gezonde gewoonte.

Water met fruit

Maak water extra aantrekkelijk door er fruit in te doen. Vul een grote kan of fles met water en doe er wat fruit bij. Het fruit zal een smaakje aan het water geven, waardoor kinderen het lekkerder vinden. Maak het water extra lekker met citroen, aardbeien, frambozen of sinaasappel. Ook de combinatie komkommer en munt zal het goed doen.

https://www.jmouders.nl/hoeveel-suikerklontjes-drinkt-jouw-kind/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.