Laura Saija
Laura Saija Puber 26 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

7 manieren om je puber te motiveren voor school

Als ouder is het lastig zijn om te zien dat je puber zich niet kan motiveren voor school. Niet alle kinderen zien het belang van school en leren in. Ze kunnen soms erg gedemotiveerd raken en doen veel liever andere dingen.

Puber motiveren voor school

Dit kun je zelf doen om je kind te motiveren voor school.

1. Leg uit waarom hij leert

Je hoeft je puber natuurlijk niet bang te maken met allemaal horror scenario’s over dakloos worden, maar een beetje uitleggen waarom school belangrijk is voor zijn toekomst kan geen kwaad. Het kan zijn dat hij zelf namelijk niet op die manier nadenkt over zijn toekomst.

2. Toon empathie

Ga er niet zomaar vanuit dat je kind niet wil leren en rebels aan het doen is. Toon empathie en ga het gesprek aan waarom hij geen huiswerk maakt. Je kunt je vast voorstellen dat hij er niet altijd zin in heeft en dat is oké.

3. Maak een geschikte werkplek

Heeft je puber wel een goede werkplek om ook daadwerkelijk te leren en huiswerk te maken? Het is lekker om een eigen studieplekje te hebben. Een goed bureau en een goede stoel kunnen een  begin zijn.

4. Genoeg snacks

Eten is een groot onderdeel van het leven van je puber. Zorg daarom dat je altijd genoeg eten in huis hebt, want met een hongerige maag gaat het leren niet lukken. Een gevulde maag zorgt voor extra motivatie om te beginnen aan schoolopdrachten.

5. Geef een beloning

Een beloning op zijn tijd is gepast voor goede schoolprestaties. Je hoeft niet elke middag met cadeaus aan te komen, maar een goed rapport mag best beloond worden. Ook een complimentje werkt heel goed, wanneer je je kind bezig ziet met schoolopdrachten.

6. Bied hulp aan

Als je kind zijn huiswerk niet snapt, kan dit heel demotiverend werken. Je kind kan het gevoel hebben dat hij faalt. Sta open voor vragen en maak dit duidelijk aan je kind. Als je er zelf ook niet uitkomt, kun je ook kijken naar opties voor bijles.

7. Heb niet te hoge verwachtingen

Ben je constant aan het zeuren op schoolwerk? Vergelijk je je kind met andere kinderen? Praat je altijd alleen maar over zijn schoolprestaties? Misschien leg je de verwachtingen te hoog en voelt je kind dit aan. Dit kan demotiverend werken.

Zo praat je met je kind over slechte cijfers op school

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.