Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 7 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Marcels kinderen betalen mee aan de boodschappen: ‘Niet meer dan logisch’

Marcel (46) en zijn partner laten hun oudste kinderen mee betalen aan de boodschappen. Volgens hen is het niet meer dan logisch. Aan J/M Ouders leggen zij uit hoe die regeling er precies uit ziet.

“Het runnen van een gezin met vier kinderen is niet altijd gemakkelijk. Onze oudste zoon is net zestien geworden en zal nog minstens twee jaar bij ons wonen. Ook onze dochter van veertien zal nog een tijdje onder ons dak vertoeven. Daarnaast hebben we vier jaar geleden nog een tweeling geleden gekregen. Een drukke, maar gezellige boel dus.

Geen respect voor het huishouden

Naast het runnen van een druk gezin, werk ik als manager in een groot bedrijf. Ik werk in een team van ruim 30 mensen, die ik allemaal mag begeleiden. Tijdens mijn loopbaan heb ik dan ook behoorlijk wat mensenkennis opgedaan en pik ik een ‘goede werknemer’ er meteen uit.

In mijn ogen is iemand een goede werknemer wanneer ze iedere dag met respect en verantwoordelijksheidsgevoel komen opdagen. Eigenlijk is een drukke werkvloer dan ook best goed te vergelijken met een chaotisch gezin. Ik vind het namelijk ook in mijn thuissituatie belangrijk dat iemand een gevoel van verantwoordelijkheid heeft.

Dat respect ontbrak nog wel eens bij mijn oudste kinderen. Logisch, ze zitten namelijk in de puberteit en dan hoort dat er nu eenmaal bij. Bij ons liep het echter de spuigaten uit. Er was totaal geen respect. Niet voor mij, niet voor hun moeder en al helemaal niet voor het huis.

Het roer moest om

Zie lieten overal hun bordjes en kopjes staan. Door het hele huis vond ik lege frisdrankblikjes. Mijn zoon rookt af en toe een sigaret, maar hij leegde nooit de asbakken. Als hij heeft geschoren, vond ik al zijn haartjes in de wasbak. Overal vond ik vuile was. Mijn dochter liet standaard haar lichten aan op haar kamer en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Op een gegeven moment waren mijn vrouw en ik het zat. ‘Ik kan toch niet de hele dag op mijn werk proberen een verantwoordelijkheidsgevoel te creëren, terwijl er thuis totaal geen respect te vinden is?’, was iets dat ik vaak tegen mijn vrouw zei.

Dus wat deden we? We gooiden het roer compleet om en stelden vaste regels in. Die regels bestonden uit takenlijstjes voor het huishouden, maar ook op financieel gebied moesten er dingen veranderen. Ik geef hen nu een weekbudget. Van dit budget moeten zij alles zelf betalen. Uitstapjes met vrienden, hun kleding, verzorgingsproducten, ov-kosten. Ook moeten zij mee betalen aan de wekelijkse boodschappen.

Mijn kinderen betalen mee aan de boodschappen

Wij hebben een groot kladblok in de keuken liggen. Hier schrijven wij gedurende de hele week op welke boodschappen wij graag in huis willen hebben. Aan het einde van de week maken we een schatting van de kosten. Op die manier kunnen de kinderen zien wat de waarde is van al het eten en drinken dat zij consumeren.

Het komt vaak voor dat zij toch besluiten om dure frisdrank of snoep te annuleren van de lijst. Op die manier houden zij meer geld over. Voor ons gezin is het een fantastisch systeem. Mijn kinderen hebben namelijk veel meer respect voor het huishouden. Ik had het veel eerder moeten doen, want eigenlijk is het heel logisch: zij eten toch ook de hele koelkast leeg?”

Wat kun je doen als je puber respectloos en brutaal is naar anderen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.