Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Opvoeden 12 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat kun je doen als je puber respectloos en brutaal is naar anderen? 

De puberteit kan een heftige periode zijn. Niet alleen voor je kind, maar ook voor jou als ouder. Het is een periode waarin je kind op zoek gaat naar wie hij of zij is en waarin veel wordt uitgeprobeerd. Ook kan het zo zijn dat je puber opeens respectloos en brutaal wordt naar anderen. Wat kun je in zo’n geval doen?

Een grote mond naar een leraar, naar ouders van vrienden of vriendinnen, naar familieleden of naar een willekeurig persoon op straat. Pubers gedragen zich in de puberteit niet alleen respectloos en brutaal naar jou, maar ook naar anderen. Jouw taak als ouder is om ervoor te zorgen dat het niet nog erger wordt.

Niet rationeel denken

De invloed van hormonen en de hersenontwikkeling is bij jonge pubers erg groot. Hierdoor hebben emoties al snel de overhand en kunnen ze niet meer rationeel denken. Ze realiseren zich niet wat de impact bij een ander is als ze respectloos en brutaal zijn. Hou als ouder altijd in je achterhoofd dat er veel omgaat in het hoofd van je kind. Toch kan dit geen excuus zijn om respectloos of brutaal te zijn.

Positieve gesprekken voeren

Als ouder is het erg vervelend om te horen dat je puber niet alleen respectloos, maar ook nog eens brutaal is. Wanneer dit zo is dan is het belangrijk om positieve gesprekken te voeren. Maak hierbij geen ruzie en wordt niet boos. Veel belangrijker is het om de voorgevallen situaties te bespreken. Vraag wat jouw puber er, als hij of zij is afgekoeld, nu echt van vindt. Was het wel slim om te doen en om te zeggen? Staat je kind er nog steeds achter? Of heeft het nu een andere mening gekregen? Laat je kind inzien dat dit gedrag niet kan en niet netjes is.

Goed voorbeeld geven

Kinderen leren bijna alles van hun ouders, dus het is aan jou om het juiste voorbeeld te geven. Als je respect toont naar anderen, dan zal je kind dit ook sneller doen. Ben je zelf ook respectloos en brutaal? Dan kun je van je puber hetzelfde verwachten. Jouw kind spiegelt je als geen ander. Toon daarom ook respect naar de leraren van je kind, familieleden en willekeurige mensen op straat.

Wees consequent

Maak bepaalde afspraken met je puber over zijn of haar gedrag en hou je hieraan. Het is belangrijk om bepaalde regels en afspraken te hebben, zeker voor kinderen in de puberteit. Hoor je dat je kind weer respectloos of brutaal is geweest naar een ander? Spreek hem of haar er dan op aan en laat duidelijk weten dat dit écht niet kan. Als het echt uit de hand loopt, dan kun je je kind ook straf geven. Laat je zoon en dochter dan niet op een spelcomputer spelen of naar dat ene leuke feestje gaan. Wedden dat ze het dan snel afleren?

Google laat ouders en kinderen foto’s verwijderen van minderjarigen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.