Manners.nl
Manners.nl Ouders 30 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Google laat ouders en kinderen foto’s verwijderen van minderjarigen

Google heeft een nieuwe veiligheidsoptie aangekondigd om kinderen te beschermen. Men kan nu vragen om foto’s van -18-jarigen te verwijderen uit de zoekresultaten.

Google kondigde in augustus aan om kinderen beter te beschermen. Het bedrijf wil het advertentiebeleid voor minderjarigen aanpassen en ook moet het makkelijk worden voor kinderen zelf en hun ouders of voogden om foto’s uit de zoekresultaten te verwijderen. Die laatste optie is nu voor iedereen op de wereld beschikbaar.

Zo verwijder je foto’s uit de resultaten van Google

Om dit proces te starten moet je naar de help-pagina van Google die hier te vinden is. Daarop moeten mensen de URL van de foto’s invoeren om ze te verwijderen van de zoekresultaten. Daarnaast moet diegene ook de naam en de leeftijd van de minderjarige invoeren en ook wat de relatie tot het kind is, bijvoorbeeld ouder of voogd.

Natuurlijk is de grote vraag wat voor voorwaarden Google stelt aan het verwijderen van foto’s. Zelf zegt het bedrijf foto’s te verwijderen met uitzonderingen waarbij een zwaarwegend algemeen belang is of als deze nieuwswaardig is.

Het recht om te vergeten te worden

Het zijn natuurlijk lastige voorwaarden, aangezien in de EU je sowieso al het recht hebt om te vergeten worden. Het is ook best raar dat Google wil dat je een leeftijd doorgeeft, aangezien het recht om vergeten te worden sowieso dus al bestaat. Wellicht past het voor de Verenigde Staten en de rest van de wereld toch een andere aanpak toe. Ook is het natuurlijk lastig om te valideren hoe oud iemand precies op een foto is.

Wat wel belangrijk is om te weten, is dat wanneer Google je foto verwijdert uit de zoekresultaten, de foto niet automatisch verdwijnt van het internet. Het beeld kan dus gewoon opduiken in een andere zoekmachine, aangezien de foto gewoon op een bepaalde website staat. Wil je dus echt dat het beeld verdwijnt, dan zal je dus contact op moeten nemen met die website.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.