Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 1 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

Zo pak je even tijd voor jezelf, zonder dat je kind om je aandacht gaat vragen

Me-time, een moment voor jezelf nemen, tijd inplannen voor iets wat jij fijn vindt om te doen: hoe je het ook noemt, tijd voor jezelf is belangrijk. Bovendien is het waardevol voor jezelf en leerzaam voor je kinderen wanneer jij regelmatig tijd inplant die je indeelt zoals jij dat wil. Jij laadt ervan op en bent daarna waarschijnlijk weer een leukere moeder voor je kinderen. Tegelijkertijd leren je kinderen dat het belangrijk is om je grenzen aan te geven en even op te laten in je eentje. Zo plan je een me-time moment zonder je kind én zonder dat je kind je stoort in.

Het belangrijkste aan tijd voor jezelf nemen is het moment waarop je dat doet en dit vervolgens ook regelmatig herhaalt. Zo ontstaat er eigenlijk een gewoonte en dus een voorspelbaarheid, wat kinderen heel fijn vinden. Als je dan ook nog duidelijk aan je kind uitlegt dat het een moment voor jou is en dat je even niet gestoord wil worden, dan zou dat duidelijk moeten zijn voor je kind. Je kan bijvoorbeeld zeggen: “Ik ga even een half uur naar boven om wat voor mezelf te doen, daarna kom ik weer terug.” Natuurlijk kun je uitleggen dat papa, mama, de oppas of een andere verzorger wel bij je kind is.

Me-time zonder je kind

Wat je gaat doen zou niet uit moeten maken. Doe iets waar je van oplaadt of waar je op dat moment zin in hebt. Neem een warm bad, ga even lezen in bed, doe een dutje, lak je nagels, kijk een Netflix-serie of oefen je hobby uit. Kies wel écht iets voor jezelf om te doen, dus niet de schone was opvouwen of de bedden verschonen, omdat dat er nog ligt. Dat kan later ook nog wel en anders even niet.

Vind je kind het niet leuk? Dan mag dat natuurlijk, maar dat betekent niet dat jij je me-time moment daarvoor af moet breken. Door er even te zijn voor je kind en begrip voor zijn of haar gevoelens te hebben om vervolgens je eigen moment te pakken, laat je zien waar je grenzen liggen terwijl je tegelijkertijd liefdevol bent naar je kind toe.

Momenten dat het fout gaat

Lukt het je niet om een me-time moment te nemen zonder dat je kind je stoort? Misschien is de timing van je moment dan niet helemaal prettig voor je kind. Weet dat wanneer je kind een fijne dag heeft gehad met je, het makkelijker is om jou even los te laten. Wanneer je kind net thuis is en jou de hele dag niet gezien heeft en je neemt dán tijd voor jezelf, is het waarschijnlijk niet zo gek als je kind je stoort tijdens je me-time. Je kind heeft behoefte aan jou op dat moment.

Probeer dus ook een routine te vinden om je me-time momenten te laten plaatsvinden. Zo maak je het voor iedereen in huis voorspelbaar en weet je kind dat je daarna gewoon weer met hem of haar aan de knutseltafel of in de bouwhoek zit.

Wanneer kinderen deze leeftijd hebben, kunnen ouders eindelijk weer eens genieten van een ‘vrije dag’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.