Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 14 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Wanneer kinderen deze leeftijd hebben, kunnen ouders eindelijk weer eens genieten van een ‘vrije dag’

Op vrijdagavond een beetje borrelen. Of languit op de bank ongestoord een film kijken en je chips niet hoeven delen. En op zaterdagochtend uitslapen. Rustig opstaan, uitgebreid ontbijten en dan maar eens zien wat de dag je brengt. Klinkt dat niet als een zalig weekend? Een weekend waarin zaterdag en zondag echt als een vrije dag voelen, zoals vroeger – toen je nog geen kinderen had? Wanneer kun je als ouders echt weer genieten van een vrije dag? Hoe oud zijn je kinderen dan?

Laten we het zo zeggen: geduld is een schone zaak.

Ouders genieten van vrije dag

Hoe oud waren je kinderen toen je het gevoel had dat een dag zonder werk een echt moment was om weer op te laden? Die vraag stelde een moeder van een driejarige peuter op Reddit en al snel regende het reacties. Uit de vele antwoorden is een ding duidelijk: vanaf je kinds vijfde verjaardag wordt het makkelijker. En wanneer een kind zeven of acht jaar oud is, ervaren de meeste ouders hun vrije dag als een echte vrije dag.

Bijtanken

Veel ouders zullen het beamen: soms voelt een dag op kantoor als minder hard werken dan een hele dag voor de kinderen zorgen. Van de luierfase tot de mama-ik-wil-alleen-maar-met-jou-spelen-fase; de komst van een kind zet je leven op zijn kop. Maar er komt een tijd dat je kinderen zelf opstaan (misschien zelfs uitslapen), zich aankleden, zelf iets te eten maken en uren zelfstandig spelen. Maar daar moet je wel minimaal zeven jaar op wachten…

Druk, drukker, drukst

Welke tijd is dan het drukst, met de minste tijd om te relaxen? Uit tientallen comments blijkt dat de terrible twos en kinderen van drie jaar het meeste werk van je vragen. Je moet er achterna rennen, vaak nog helpen met eten, anticiperen op de eigen wil en kunnen omgaan met een kort lontje en tantrums.

Slaapverlies

Onlangs is er ook onderzoek gedaan naar het moment waarop je als ouder weer een beetje normaal kunt slapen. Ook dat resultaat is, ehm, een nachtmerrie. Uit het onderzoek blijkt dat nieuwe ouders pas na zes jaar weer een beetje normaal slapen en hun slaapverlies wegebt. Zes jaar!

Ook benadrukten de onderzoekers dat er niet zoiets bestaat als slaap inhalen. Hun tip: pas je leefstijl aan. Hoe je dat doet, lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.