Redactie
Redactie Lichamelijke ontwikkeling 19 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Medicijngebruik en kleine penis

antwoord

Op 8-jarige leeftijd ligt de gemiddelde penislengte tussen de 6 en 7 cm. Het meten van de penis gaat op de volgende manier: vanaf het schaambeen wordt de penis licht uitgerekt door de eikel vast te houden. Er wordt dan vanaf het schaambeen tot en met de eikel gemeten (de voorhuid telt niet mee). 

Het meten gaat vanaf het schaambeen omdat in sommige gevallen de hoeveelheid buikvet de penis kleiner doet lijken. Je schrijft dat jouw zoon aardig aan de maat is en dat klopt met een gewicht dat tussen de 45 en 50 kg zit op 8-jarige leeftijd. Mogelijk is de penis van jouw zoon in werkelijkheid langer dan wat je in eerste oogopslag ziet. Zijn testikels zijn normaal van grootte, dit betekent vaak dat de penis zelf ook van normale grootte is.

Vanaf een jaar of 10 tot ongeveer 15 jaar zal de penis snel in lengte toenemen, hij maakt dan zijn grootste groeispurt door. Wanneer de penis toch een stuk kleiner is dan het gemiddelde van 6-7 cm kan dat komen door chronisch medicijngebruik, aangeboren afwijkingen (vaak syndromen) of door een micropenis.

Men spreekt van een micropenis wanneer bij de geboorte de penis korter dan 2 cm is. In de meeste gevallen komt dit door hormonale afwijkingen, soms door medicijngebruik tijdens de zwangerschap en soms past het bij een syndromale afwijking. De behandeling bij een micropenis bestaat meestal door het geven van testosteron. De diagnose en behandeling wordt door een kinderarts gedaan.

Door het gebruik van inhalatie corticosteroïden is er een kans dat er een groeiachterstand is. Dit zie je met name ook in de (lichaams)lengtegroei terug.

In het geval van jouw zoon wil ik aanraden om bij de huisarts langs te gaan. In ieder geval om te overleggen over de lengte van de penis, maar misschien ook om over zijn gewicht en het chronische gebruik van corticosteroïden te praten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.