Redactie
Redactie Buitenspelen 21 jun 2018

Meer spelen met mijn kinderen

antwoord

Heel goed dat je daar verandering in wilt brengen. Het is belangrijk voor kinderen om:

 • voldoende creatief en actief bezig te zijn. Dat betekent genoeg bewegen en zelf spelen. Zo kunnen ze hun energie kwijt, ontwikkelen ze hun fantasie en motoriek en voorkom je overgewicht.
 • echte aandacht van hun ouders te krijgen en samen leuke dingen te doen

Een aantal tips om hier een goede balans in te brengen en samen en alleen lekker te spelen:

 • Maak per dag een schema voor hun vrije tijd. Dat geeft houvast en zorgt voor rust en duidelijkheid. Hier kun je van alles in zetten:
  – Geplande/verplichte activiteiten zoals sport/bij iemand spelen/clubjes 
  – Snoep/drinkmomenten
  – Tv-kijken/computertijd
  Houd deze beperkt en wissel ze af met actieve momenten. Hoe duidelijker je dit inplant en hoe beter je je daaraan houdt, hoe eerder kinderen stoppen met erom zeuren. Loopt het goed? Dan kun je er gerust een keer van afwijken. Meld dan wel dat het een uitzondering is en doe het niet te vaak, anders is de vaste afspraak niet meer duidelijk.
  – Wanneer zelf spelen en wanneer samen met papa of mama spelen?
  – En: wie is er die middag of dag: papa/mama/opa/oma/oppas
 • Wissel passief en actief spelen af. Zorg dat de balans goed is en liefst doorslaat naar actief bezig zijn en spelen zonder beeldscherm(pje). Voor kinderen die veel buitenspelen en sporten is iets meer tv/computertijd niet erg, maar passieve kinderen krijgen dan echt te weinig beweging. 
 • Laat de tv niet aan staan als ze spelen. Uit recent onderzoek blijkt dat het druk gedrag in de hand werkt. 
 • Wissel samen met jou spelen en alleen spelen af. Houd er rekening mee dat jonge kinderen nog niet zo lang alleen kunnen spelen. Bouw het rustig op en maak een duidelijke afspraak met de kookwekker. ‘De komende 10 minuten gaan jullie lekker zelf spelen en doet mama de was. Als het belletje gaat, kom ik even meedoen’. Begin voor jonge kinderen en kinderen die er moeite mee hebben met 5 minuutjes en voer dit langzaam op. 
 • Maak samen met je kinderen een lijst met mogelijke activiteiten: passief/actief/samen/alleen/binnen/buiten. Bedenk wat jullie aan speelgoed in huis hebben en wat je nog meer kunt doen. Zorg voor uitdagend spelmateriaal. Dat hoeft niet duur of veel te zijn: dingen uit de natuur zijn ook heel leuk!
 • Voor alleen spelen: geef de keus uit een paar mogelijkheden of laat ze kiezen van jullie lijst. Je kunt dat ook doen door middel van foto’s, plaatjes of pictogrammen van activiteiten. Zo help je ze op weg. 
 • Speel regelmatig even echt mee! Dus niet tussen de Barbies gaan zitten en ondertussen een boodschappenlijstje maken of een smsje versturen… Bouw iets van Lego, lees voor, maak een treinbaan of ga samen knutselen, koekjes bakken, een hut bouwen of voetballen. Je zult ervaren hoe leuk dat is! Zo leer je kinderen ook omgaan met materialen en geef je ze ideeën voor het zelf spelen. 
Reageer op artikel:
Meer spelen met mijn kinderen
Sluiten