Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Ouders 18 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Met deze belangrijke regel voorkom je dat je kind meegaat met een vreemde

Met de ontvoering en het overlijden van Gino nog vers in ons geheugen, zijn we allemaal een stuk alerter. Kinderen moeten natuurlijk gewoon buiten kunnen spelen, maar we snappen ook dat iedere ouder hier erg van geschrokken is en toch even twijfelt of dit echt nog wel kan zonder toezicht.

De gebeurtenissen maakten in ieder geval heel wat los en zo kregen wij een tip te horen waarvan we weten dat niet elke ouder deze weet. Het is een tip die kan voorkomen dat je kind mee gaat met een vreemde.

Natuurlijk is het goed om je kind bewust te maken van situaties die kunnen ontstaan als hij of zij alleen buiten speelt. En om je kind aan te leren hoe het daarmee om moet gaan. Daar gaan we zo even verder op in. De tip die we graag met je willen delen is: leer je kind een wachtwoord aan. Dat wachtwoord moet hij of zij vragen als een vreemde hem ergens mee naartoe wil nemen. Bijvoorbeeld in de speeltuin of op straat, of wanneer hij of zij nog even op je moet wachten na schooltijd. Laat je kind een goed wachtwoord bepalen, zodat hij het onthoudt. Weet diegene het wachtwoord niet, dat weet je kind dat het niet mee moet gaan.

Andere dingen die je kan doen om te voorkomen dat je kind mee gaat met een ‘vreemde’

We hebben het woord vreemde tussen aanhalingstekens gezet, want veel veel kinderen is een vreemde niet meer vreemd als ze de naam van diegene weten. Of wanneer de vreemde iets leuks of liefs tegen ze heeft gezegd. Kinderen zien alleen maar het goede in mensen en hebben er dan dus meteen een ‘vriend’ bij. Tegen je kind zeggen om niet met vreemden mee te gaan, heeft dus niet altijd zin. Wel kan je je kind alert maken en samen situaties oefenen om het weerbaar te maken.

Wat je nog meer kan doen is je kind aanleren om te luisteren naar zijn of haar buikgevoel. Voelt het niet goed, dan moet je kind het ook niet doen. Ook belangrijk daarbij is dat je aanleert dat je kind AL-TIJD een keuze heeft. Dus als een vreemde wil dat je kind mee komt, weet hij of zij dat het een eigen keuze is. Leg ook uit aan je kind (of peper het erin) dat het altijd eerst aan jou moet vragen of het ergens naartoe mag. Als je niet in de buurt bent, dan mag het dus gewoon niet.

Al deze afspraken kan je speels oefenen met je kind zodat het ook echt voelt wat het moet doen.

In dit artikel vind je nog meer tips om je kind te leren op een goede manier met vreemden om te gaan.

Veel vraag naar GPS-horloge na dood Gino (9), maar ‘afspraken met kind nóg belangrijker’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.