Redactie
Redactie Opvoeden 4 mrt 2021
Leestijd: 4 minuten

Meisjes zijn gevoelig voor depressies: 5 tips voor het opvoeden van een zelfverzekerde dochter

Natuurlijk is het belangrijk dat dochters grenzeloze kansen hebben, maar is het niet het allerbelangrijkste dat ze gewoon gelukkig zijn? De cijfers liegen er namelijk niet om: ondanks de goede prestaties nemen het aantal depressies toe. Daarom vijf tips om je dochter tot een gelukkig en zelfverzekerd meisje op te voeden.

Een onderzoek van de Substance Abuse and Mental Health Services Administration concludeerde dat meisjes tot drie keer meer een depressieve periode hebben dan jongens. Met andere woorden: terwijl de meisjes al het mogelijke doen om zo goed mogelijk te presteren, lijken ze vergeten te genieten.

Depressies bij meisjes

Meisjes zijn soms enorme strebertjes: ze presteren over het algemeen beter dan jongens. Maar moeten dus vaak een hoge tol betalen voor deze goede prestaties in de vorm van stress, angst en depressie. Laten we ons daarom als ouders concentreren op het opvoeden van gelukkige meisjes. Deze tips dragen daaraan bij en versterken het zelfvertrouwen van jouw dochter.

1. Wees bewust van jouw impact

Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat ouders een hele belangrijke rol in de ontwikkeling van hun dochters spelen. Volgens een onderzoek van Keds and Girls Leadership ziet maar liefst 63 procent van de tienermeisjes, die zich over het algemeen gemakkelijk laten beïnvloeden door ‘peer pressure’, hun moeder als rolmodel. Daarnaast gaat 85 procent van de meisjes eerst naar hun moeder voor advies. Volgens opvoedkundige Robyn Silverman zijn jongere meisjes daarentegen nog meer afhankelijk van hun ouders: ouders blijven de veiligste haven.

2. Gezond voorbeeld

Probeer te letten op hoe je over jezelf praat, want je dochter zal deze uitspraken en gedachten kopiëren. Sterker nog, ook de onuitgesproken dingen die je doet rondom bijvoorbeeld je lichaamsbeeld, zal grotendeels van invloed zijn op hoe je dochter over haar eigen uiterlijk denkt.

Uit een studie van Dove onder 2000 moeders, bleek dat al meisjes van 7 jaar het gedrag van hun moeder nabootsen, zoals het intrekken van hun buik of zichzelf als dik omschrijven. Draag je eventuele obsessie met je gewicht niet over op je dochter. Je dochter het goede voorbeeld geven door samen lekker te wandelen, in de woonkamer te dansen of samen te gaan zwemmen is natuurlijk wel gezond.

5x signalen die erop wijzen dat je dochter onzeker is over haar lichaam

3. Help haar uniek te voelen

Oké, zet je schrap: het gevoel van eigenwaarde van een meisje daalt tussen de basis- en de middelbare school drie keer meer dan dat van jongens. Blijkt uit onderzoek van de American Association of University Women. Hoe zorg je dat die eigenwaarde op peil blijft en deze tienermeiden een sterk zelfvertrouwen houden. Je kunt de eigenwaarde van je dochter versterken door haar passies te stimuleren. Houdt ze van muziek maken, help haar dit vol te houden ook als ze naar de middelbare school gaat. Stimuleer haar in sporten, tekenen, paardrijden net waar haar passie ligt.

4. Omarm haar imperfectie

Dit klinkt misschien een beetje vreemd in je oren, maar je dochter iets laten verpesten is één van de beste manieren om haar zelfvertrouwen op te bouwen. De theorie: meisjes worden vaak onbedoeld voor hun perfectionistische gedrag geprezen, waardoor zij leren dat het maken van fouten “niet goed genoeg” is.

Het is belangrijk dat je dochter weet dat fouten maken een normaal onderdeel van het leven is. Bespreek bijvoorbeeld jouw eigen misstappen, zelfs als het om iets kleins gaat zoals het laten vallen van je telefoon. Volgens Katty Kay, auteur van The Confidence Code, kan je ook samen activiteiten ondernemen waarin je dochter dingen mag verknoeien, zoals een bak-experiment.

5. Negatieve emoties zijn oké

Moeilijke sociale situaties beginnen eerder dan je denkt. Uit onderzoek van Penn State Erie blijkt dat gemiddeld de helft van kinderen en jong-adolescenten ervaring heeft met ‘relationele agressie’. In de leeftijd vijf tot twaalf jaar worden kinderen soms al opzettelijk buitengesloten. “Conflicten zijn onvermijdelijk in het leven van een kind,” zegt Rosalind Wiseman, auteur van het boek Queen Bees and Wannabes. “En om die reden moet je je dochter hier ook mee leren om gaan.”

Het is belangrijk om je dochter te leren dat ze ook negatieve emoties mag hebben. Meisjes denken vaak dat ze altijd vrolijk moeten zijn, en drukken negatieve emoties zoals woede of onzekerheid weg. Wanneer je dochter bijvoorbeeld niet wordt uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje hebben we neiging om te zeggen dat het geen big deal is. Maar hierdoor geven we juist aan dat haar negatieve gevoelens niet terecht zijn.

Vaders (en moeders): zo verbeter je het zelfbeeld van je dochter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.