Redactie
Redactie Eten en Voeding 8 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Met deze tips laat je je kind gezonder snoepen

Gezondheid lijkt belangrijker dan ooit, en je wordt er overal over geïnformeerd. Ook in de opvoeding wil je graag de beste voedingskeuzes maken voor je kind, maar het is lastig om de balans hierin te vinden. Gelukkig zijn er wel manieren om gezonder te snoepen – deze, bijvoorbeeld.

Verbied niks

Allereerst heeft het weinig zin om alles te verbieden. Als je op een verjaardag bent en je kind mag geen koekje of snoepje, is de kans groot dat hij of zij urenlang gaat zeuren. Logisch, want dingen die niet mogen, zijn automatisch veel interessanter voor jonge kinderen. Verbieden helpt dus niet, maar het kan wel helpen om regels en afspraken te maken: zeg bijvoorbeeld dat ze één keer in de week snoep mogen eten. Doe dit vooral ook in overleg met je kinderen (wanneer ze oud genoeg zijn), zodat ze het gevoel hebben dat ze serieus worden genomen.

Vervang snacks

In plaats van verbieden, kun je ook gewoon dingen vervangen. Een chocoladetaartje is geen een bom van vet meer wanneer je ‘m maakt van cacao, noten, zaden en dadels als natuurlijke zoetstof. Tegenwoordig zijn er zowel op foodblogs als in de supermarkt genoeg gezonde alternatieven te vinden.

Ga je helemaal op de gezonde toer, dan kun je ook stiekem wat groente in snacks verstoppen – denk aan brownies gemaakt van zoete aardappels. In het begin is het misschien even wennen voor je kinderen, maar met een beetje geluk proeven ze het nauwelijks. Kunnen zij lekker snacken, ben jij niet die ouder die taart verbiedt op kinderfeestjes.

Balans is key

Alleen maar gezond eten is voor velen best een uitdaging, en gezonder snoepen betekent ook niet dat je nooit meer mag genieten. Af en toe een koekje of snoepje kan best, zeker wanneer het totale voedingspatroon gewoon uitgebalanceerd is. Combineer bijvoorbeeld ongezondere snacks als koekjes met wat groente of fruit. Zo krijgen je kinderen toch genoeg voedingsstoffen binnen. Laat vooral ook als ouder zelf het goede voorbeeld zien, want je kinderen nemen onbewust veel eetgedrag van je over.

Less is more

Een tip die zowel voor jezelf als voor je kinderen kan werken, is om te letten op de portiegrootte. Het is heel verleidelijk om die zak chips in één keer op te eten, maar probeer het liever bij een bakje te houden. Zo kun je genieten van de smaak en even toegeven aan je cravings zonder meteen enorm veel ongezonde stoffen binnen te krijgen. Het vergt wat discipline, maar ook dat kun je leren.

Je kunt dus gemakkelijk kleine aanpassingen doen op het gebied van gezonder snoepen. Hierbij helpt verbieden vaak niet. Wat wel helpt, is snacks vervangen, de balans zoeken en op je porties letten. Zo behoud je als ouder de gezondheid van je kind – zonder meteen alle koekjes weg te hoeven gooien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.