Janneke Juffermans
Janneke Juffermans Schoolkind 9 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Geboren in een familie met rijkdom? Ook dan moet je leren met geld omgaan

Geld maakt niet gelukkig zegt men. Volgens onderzoeker David Miller zit daar een kern van waarheid in. Juist kinderen uit rijke Amerikaanse gezinnen zijn 20 tot 30 % vaker angstig dan kinderen uit minder welvarende gezinnen en gebruiken vaker alcohol en drugs. Rijkdom is niet altijd een zegen.

De risico’s van rijkdom voor kinderen

Voor rijke ouders is het daarom extra belangrijk om hun kinderen goed te leren om met geld om te gaan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen uit welvarende gezinnen achterlopen als het gaat om de vaardigheden, kennis, discipline en emotionele intelligentie om langdurig financiële stabiliteit te bereiken.

Risico’s van overvloed

En er zijn nog meer risico’s. Een lager zelfbeeld, drugsgebruik, chronische depressie zijn maar een paar voorbeelden die vaker voorkomen bij kinderen met rijke ouders. Dit verklaart Miller vanuit de verwachting van ouders dat hun kinderen het later net zo goed voor elkaar zullen krijgen als zij. Kinderen kunnen dat ervaren als een enorme druk. Ze kunnen daardoor makkelijker een burnout krijgen en het plezier in leren verliezen.

Beide ouders zijn bovendien vaker aan het werk, en dat kan eenzaamheidsgevoelens vergroten.

De illusie van veiligheid

Als deze risico’s niet tijdig worden erkend, kunnen kinderen het later moeilijk krijgen. De illusie van veiligheid en verwacht financieel succes en overvloed kunnen flink tegenvallen. Veel kinderen hebben geen flauw idee hoe geld wordt gemaakt, gebruikt en krijgen zelden ‘nee’ te horen als het gaat om dingen die ze willen hebben, aldus Miller.

Volgens hem is de illusie van zekerheid een grote zorg op meerdere vlakken. Behalve het valse gevoel van veiligheid worden kinderen zo ook niet gestimuleerd om over geldzaken te leren. Dit gebrek aan opleiding in hoe je met geld omgaat kan het hele effect van uit een rijke familie komen tenietdoen. Miller: “Veel mensen die de loterij winnen, zijn binnen vijf jaar platzak, en dit is vergelijkbaar met hoe kinderen die uit een situatie van overvloed komen, met hun tegenslagen omgaan.”

Emotionele intelligentie toepassen

Er zijn natuurlijk ook goede kanten aan het verhaal. De eigenschappen die ervoor gezorgd hebben dat ouders nogal welvarend zijn, zoals doelgericht zijn en prestatiegedreven, worden ook op hun kinderen overgebracht. De uitdaging ligt erin de risico’s te herkennen en een kind voor te bereiden op de uitdagingen van financieel zelfstandig zijn. En het beste wat je als ouder kan doen is je kinds emotionele profiel te begrijpen, zegt Miller, ofwel zijn ‘Avatar’.

De zogenaamde Avatar is de grootste bepaler van financieel succes en de relatie van iemand met geld. Het gaat hier om een individueel geloofssysteem. Als je kind graag puzzels oplost, is de Avatar mogelijk ‘de probleemoplosser’.

Maar als je kind een sociale vlinder is dan is de Avatar waarschijnlijk een ‘gever’ of ‘verbinder’. Iemand die zich emotioneel met anderen verbindt. Dit zal ook invloed hebben op diens relatie met geld. Hoe je kind is staat vast, maar als ouder kun je de beste benadering kiezen om je kind ‘financiele geletterdheid’ bij te brengen.

Kwartjes, dubbeltjes geven

Geef bijvoorbeeld een beperkt of klein bedrag en laat kinderen het ‘daar mee doen’. Als zakgeld. Ga niet altijd in op verzoeken om iets te krijgen, ook al is de rijkdom er. Zo leren kinderen om beter met geld om te gaan. Haal de zekerheid en de overvloed weg, zodat ze zullen leren wat het is om het met minder te moeten doen, mocht dat ooit nodig zijn, raadt Miller aan.

Voor weinig geld en super leuke zomervakantie? Met deze tips gaat dat lukken!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Psychology Today

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.